Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inget hemligt med rekryteringen av kommundirektör

Replik till Patrik Isestad angående rekrytering av kommundirektör.

Det är inte första gången vi behöver gå i svaromål på debattinlägg från vårt kommunalråd i opposition och visst ska vi ha en frisk, pigg och kritisk opposition som granskar och ifrågasätter vad vi i kommunledningen håller på med. Men det finns en gräns som tyvärr tangeras och överskrids alltför ofta och det är gränsen mellan det som är sant och det som faktiskt inte är det.

Nynäshamns nuvarande kommundirektörs förordnande går ut vid kommande årsskifte, en ny ska rekryteras och det är en process som startades upp i februari i år efter samråd med dig Patrik. Processen har hela tiden följt kommunens rekryteringspolicy vilket bland annat innebär att tjänsten har utannonserats öppet både i tryckt media och på nätet inklusive kommunens hemsida. Rekryteringen har skötts av kommunens upphandlade rekryteringsföretag enligt de normala rutiner som är brukligt vid chefsrekryteringar. Processen har inte på något sätt varit hemlig utan följt en i förhand upprättad tidsplan och urvalet har skett på samma sätt som rekryteringar hanterats så länge vi haft en policy för detta i kommunen och skiljer sig inte påtagligt mot när du själv var kommunstyrelseordförande.

Har då något varit hemligt? Ja, de sökandes namn och CV har hittills inte spridits utanför en väldigt snäv krets och så brukar det vara när man rekryterar högre chefer. Grunden för den sekretessen är att man vill få tag på kandidater som är så kvalificerade som möjligt och de personerna har oftast redan ett toppjobb hos annan arbetsgivare. Om det blev offentligt att de är söker annan tjänst kan effekten bli att det i princip blir omöjligt för dem att fortsätta sin gamla anställning, om de nu inte skulle bli den person som får jobbet hos oss.

Utan att vi har fått kunskap om vilka de är, har ett 40-tal personer hanterats av rekryteringsföretaget där man slutligen landat i ett par slutkandidater. Dessa ska sedan genomgå intervjuer enligt den rutin vi har i Nynäshamn med intervjugrupper från kommunens tjänstemannaledning, facket och personalutskottet. Alla intervjugrupperna får inför mötena samma underlag om kandidaterna med CV etc. Den här veckan har den första kandidaten intervjuats där du själv deltog. Kommande intervjuer är planerade att ske på samma sätt och vi har alla samma material till förfogande.

Det slutgiltiga anställningsbeslutet fattas så småningom av personalutskottet, där du ingår.

Din beskrivning av rekryteringsprocessen är alltså inte korrekt och det är lite svårt att förstå varför du väljer att gå ut med något som ligger så långt från verkligheten.

En kommundirektör är kommunens högsta tjänsteman och motsvarar en VD i näringslivet. Direktörens uppgift är förenklat att ansvara för att kommunens tjänstemannaorganisation och dagliga verksamhet fungerar och ska göra det oavsett vilken politisk ledning kommunen har. Direktören ska sedan också se till att de politiska beslut som fattas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige verkställs och i sådana beslut ingår givetvis sådant som kan följa av den kommande genomlysningen.

Trots att vi tillhör olika partier så kan vi hjälpas åt för Nynäshamns bästa, liksom vi kan hjälpas åt att tala väl om vår fantastiska kommun samt stötta våra ca. 2.000 duktiga medarbetare som varje dag gör sitt för att vi ska bli ännu bättre och att stärka kommunens varumärke . Ditt inlägg kan dessvärre få motsatt effekt.

Harry Bouveng (M), Kommunstyrelsens ordförande

Daniel Adborn (L), vice ordförande kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel