Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Inte inkluderande med särskola i sjukhusbyggnaden"

Lou-Lou Hillstad och Åse Hermansson i Sorundanet ifrågasätter i en debattartikel om det verkligen är inkluderande att flytta delar av särskolan till sjukhusbyggnaden i Nynäshamn.

Anmäl text- och faktafel

I NP den 24 september kunde vi läsa att de särskoleelever som nu är placerade i det så kallade sjukhusets lokaler, ska byta lokal inom huset, plus utöka med ett tiotal elever, som nu går i Tallbackaskolan. Barn- och utbildningsförvaltningens chef Lina Axelsson Kihlblom menar att det skulle vara fördelaktigt för dessa elever med denna lokal och hon beskriver det som en åtgärd i satsning på inkludering av elever med en funktionsvariation.

Dessa elever behöver få ingå i ett sammanhang med jämnåriga, säger hon. Man avser att blanda grundskole- och gymnasieelever i samma lokal och grundskole- och gymnasieelever är inte jämnåriga.

Men vi undrar hur dessa elever ska kunna inkluderas när de inte ens integreras i en skola?

Lokalen som avses ligger avskilt i byggnaden med ingången mot en trafikerad vändplan samt mot en parkering. Där finns inte något som kan liknas vid skolgård.

Kommunen menar att man ska använda Gröndalsskolans skolgård, vilket är en stor asfalterad plan med ett pingisbord och två basketkorgar. Denna ligger inte i anslutning, utan cirka 600 meter bort. Flera av de elever det handlar om här, har även fysiska funktionshinder och skulle behöva en anpassad utemiljö, för sina behov av fysisk aktivitet, utifrån deras egna möjligheter. Ytterligare en sak att ta i beaktande, är elevernas resväg.

Är det att ingå i ett sammanhang med jämnåriga när man blir placerad i en byggnad långt ifrån en skola där andra jämnåriga elever går, där inga andra elever finns? Är det inkludering när man inte får ha sina lokaler, inte får vistas, i en skolbyggnad eller i ett skolsammanhang, där andra elever finns och syns?

Vilken annan klass, vilka andra barn, skulle sättas att gå i skolan på det viset, än just särskoleelever? En placering i “sjukhusets” lokaler är inte att få ingå i ett sammanhang med andra skolelever. Det är inte inkludering att bli satt utanför de skolor där andra elever går. Det är snarare segregering och diskriminering av en grupp som i många avseenden är de som blir utanför!

Enligt skollagen har samtliga elever i Sverige rätt till en likvärdig utbildning, som främjar utveckling och lärande. Men många elever i särskolan möter en annan verklighet. Flertalet granskningar och rapporter visar att undervisningen i särskolan ofta brister, måluppfyllelsen är låg och det saknas behöriga lärare. Grundidén är att elever i grund- och gymnasiesärskolan ska dela skolmiljö med övriga elever för att minska utanförskap och segregering.

I skollagens allmänna bestämmelser paragraf 2 står det att: Utbildningen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och ge en god grund för ett aktivt deltagande i samhällslivet.

I rekommendationer från Skolverkets riktlinjer står att: gå i särskola innebär att få ökat stöd och samtidigt ökade möjligheter att utvecklas. Även i ett socialt sammanhang.

I skollagen står att skolan aktivt ska motverka diskriminering och kränkande behandling av individer eller grupper, medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen. Och det gör man inte genom att skilja elevgrupper åt!

Låt våra särskoleelever få gå i någon/några av våra vanliga skolor och där få ingå i ett skolsammanhang med allt vad det innebär, och då även ändamålsenliga anpassade lokaler och utomhusmiljöer.

Vi måste arbeta för att våra skolor ska organiseras så att de är lika ändamålsenliga för alla elever, oavsett möjligheter, förutsättningar och behov. ”Man gör inga mål från utvisningsbåset ...”!

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Lou-Lou Hillstad (SN), ledamot i socialnämnden

Åse Hermansson (SN), ersättare i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel