Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Inte rätt tid att sätta igång utredning om kommundelning"

Bo Persson (L) skriver i en debattartikel att det vore klokt att invänta slutsatserna i en pågående statlig utredning innan Nynäshamns kommun drar igång en kommundelningsutredning.

I NP kan vi läsa (24/1) att ”ett arbete ska påbörjas för att ta reda på om det vore bra att dela upp Nynäshamns kommun”. Kommunstyrelsens ordförande är tydligen inte helt övertygad om att en kommundelning skulle vara bra. Eftersom allianspartierna har en överenskommelse med Sorundanet om att en göra en utredning om kommundelning ska den naturligtvis genomföras. Överenskommelse ska hållas, men det kan vara klokt att vänta några veckor innan utredningsarbetet startas.

För närvarande pågår en statlig utredning: Kommunutredningen (Fi 2017:02). Den skulle enligt det ursprungliga utredningsdirektivet vara klar i oktober förra året men har fått förlängd tid till den tjugoåttonde februari i år.

Utredningens huvudsekreterare, Sverker Lindblad, höll ett föredrag på en SABO-konferens för förtroendevalda i december 2018. Han sade bland annat att inför kommunreformen 1974 hade man kommit fram till att 8 000 invånare ansågs vara en kritisk gräns för att bedriva effektiv kommunal verksamhet.

Enligt den ovannämnda NP-artikeln hade Sorunda 2018 5 911 invånare, Ösmo hade samma år 6 875 invånare och Torö hade 592 invånare. Det är betydligt färre än vad som ansågs som kritisk gräns 1974. Sverker Lindblad påpekade också vid den nämnda SABO-konferensen att en åldrande befolkning ger bristande kapacitet i mindre kommuner.

Kommunreformsutredningar i Danmark, Norge och Finland pekar på minst 20 000 invånare som önskvärt för effektiv kommunal verksamhet. Förhållanden i de nordiska länderna är naturligtvis inte helt lika, men i en underlagsrapport till kommunutredningen står: ”I internationella jämförelser av den kommunala självstyrelsen framstår de nordiska länderna som förhållandevis lika.”

Måhända kommer den statliga kommunutredningen visa att det inte behövs någon kommundelningsutredning i Nynäshamn.

Bo Persson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel