Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Inte så lätt att samarbeta med Sorundanet"

Bo Persson (L) skriver i en debattartikel om den borgerliga alliansens avslutade samarbete med Sorundanet Nynäshamns kommunparti.

Nynäshamns Posten har i ett antal artiklar skrivit om det avbrutna politiska samarbetet mellan Alliansen och Sorundanet. Företrädare för de olika partierna har fått ge sin syn på sakernas tillstånd. Självklart finns det olika svar på vem som bär ansvar för det skedda, och också olika förslag till lösning på hur kommunen ska styras framöver. Vänsterpartiets representant tycker, föga förvånande, att kommunstyrelsens och nämndernas ordförande ska avgå. S öppnar för förhandlingar.

Sorundanet har inte kommit till möten, till vilka det varit inbjudna, för att diskutera budgetförslag under förevändning att Alliansen inte presenterat en tidsplan för överenskomna åtgärder. Det är först när en budget föreligger som tidsplan kan fastställas.

Sorundanet har fått de andra oppositionspartierna med på att vid ett kommunstyrelsemöte återemittera Alliansens budgetförslag. Att återremittera ett budgetförslag är märkligt. Normalt sett lägger de olika partierna eller partikonstellationerna fram sina förslag till budget och sen får kommunfullmäktige bestämma vilket som ska gälla. En kommunbudget är partiernas förslag till vad som ska prioriteras och vad som ska göras i kommunen.

Efter att Alliansens budgetförslag återremitterats bjöds Sorundanet in till ett möte för att diskutera fortsättningen. I NP framgår att Sorundanets partiledare var irriterad över att de olika allianspartiernas lokalföreningsordförande också var med på mötet. Hon menade att vi inte var insatta i vad som hänt på kommunstyrelsen.

Vi var insatta. I mitt parti, och förmodligen i de andra partierna, har vi som kultur att våra representanter i styrelse och nämnder informerar övriga partikolleger om vad som hänt vid möten i styrelse och nämnder. Så när Sorundanet beskrev vad som skett tyckte jag att det var ofruktbart och föreslog att vi skulle titta framåt. Det hade ingen verkan.

Dessutom fick jag kritik för att jag i en insändare (NP 19/5) refererat till den statliga kommunutredningen, i vilken det framgår att en kommun bör ha minst cirka 30 000 invånare.

Bo Persson (L), vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel