Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Invånarna ska även i fortsättningen få tillgång till bra hemtjänst”

Socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD) skriver i en debattartikel om varför Nynäshamns kommun överväger att avveckla den kommunalt drivna hemtjänsten.

Socialnämnden har ett omfattande uppdrag med ansvar för samtliga sociala områden. För att ha möjlighet att erbjuda hjälp och stöd till människor som behöver det, måste vi kunna handskas och hushålla med kommunens skattemedel på bästa möjliga sätt. Jag vill inte att nämnden ska hamna i en situation där vi är tvungna att prioritera en viktig verksamhet framför en annan för att vi saknar ekonomiska medel. Det som oroar mig allra mest i detta ansträngda ekonomiska läge är att inte kunna ge Nynäshamns äldre bästa möjliga service. 

Andelen årsrika i Nynäshamns ökar för varje år, och självklart ska vi erbjuda den goda servicen som ges idag till alla i framtiden för att säkra de äldres trygghet och livskvalitet. Jag vill dessutom att det bland annat skapas fler möjligheter till sociala aktiviteter för de äldre, och att mer stöd ges till de anhöriga som vårdar anhöriga.  Om vi ska kunna utöka servicen och ta hand om allt fler äldre, då måste vi lägga tid, kraft och pengar på rätt saker. Det bekymrar mig att vi kanske inte gör det i dagsläget.

Utredningar för att hitta ett sätt att kunna organisera verksamheterna och använda våra ekonomiska resurser mer effektivt, beslutade socialnämnden om i januari i år. Den kommunala hemtjänsten har under flera år uppvisat ekonomiskt underskott, så socialnämnden gav ett utredningsuppdrag till förvaltningen att utröna anledningen till detta och föreslå tänkbara åtgärder.

Här vill jag börja med att säga att vår kommunala hemtjänst är kostnadseffektiv i jämförelse med andra kommuner. Men vi har för höga kostnader som de privata företagen inte har. I Nynäshamn har vi flera etablerade LOV-företag som 58 procent av de äldre invånarna redan har valt. De levererar en utmärkt service till våra äldre med lika god kvalitet och kontinuitet som den kommunala, till en lägre kostnad än vad kommunen klarar av. Kommunen har självfallet det yttersta ansvaret och vi ställer samma kvalitetskrav på de privata som för den kommunala hemtjänsten, och vi följer och granskar kontinuerligt deras arbete.

Utredningen är nu klar och har presenterats för socialnämnden med fem olika alternativ till beslut och bland dessa alternativ finns två, som föreslår att låta externa aktörer ta över hemtjänsten för de brukare som idag använder den kommunala hemtjänsten. Diskussioner pågår i och mellan de politiska partierna i nämnden och kommer avgöras på kommande nämnd i september. Oavsett vad nämnden beslutar, kommer det att inte påverka den goda kvalitet och service som vi alltid erbjudit Nynäshamns äldre invånare.

Jag förstår att en förändring innebär en omställning både för den enskilde brukaren och för personal, och att många frågor uppstår som kanske inte kan besvaras på en gång. Så klart ska alla frågor besvaras och rätas ut framöver.

Jag känner att nämnden behöver ta ett beslut som värnar om hela vår goda äldreomsorg och som ser till att vi kan fortsätta erbjuda den uppskattade servicen, samtidigt som vi säkrar trygghet och arbetsglädje hos vår duktiga personal. För att uppnå detta måste vi lägga pengarna på rätt saker så att samtliga verksamheter inom äldreomsorgen har goda ekonomiska resurser.

Politiken måste våga fatta beslut som är goda och långsiktigt hållbara. Min förhoppning är att en enig nämnd snart är redo att säkra en ännu tryggare äldreomsorg och ta ansvar för Nynäshamns framtid.

Antonella Pirrone (KD), socialnämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel