Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ja till kärnvapenförbud

Konsekvenserna av användningen av kärnvapen skulle vara helt förödande för människor och miljö under mycket lång tid framåt. Kärnvapen får helt enkelt inte användas. Genom att skriva under och ratificera FN-konventionen skulle Sverige bidra till att skapa en internationell norm som förbjuder kärnvapen. Det är i sin tur ett steg i rätt riktning för en kärnvapenfri värld. Historien har visat att förbud av vapenslag har effekt, även på de länder som inte är anslutna till avtalet.

Den av regeringen tillsatta utredningen har avgivit en rapport, Lars-Erik Lundins rapport, ”Utredning av konsekvenserna av ett svenskt tillträde i Konventionen om förbud mot kärnvapen”, som innehåller många oklarheter och som dessutom förbiser det hot som kärnvapen utgör ur ett humanitärt perspektiv. Utredaren föreslår att Sverige ska stå utanför konventionen och invänta att den utvecklas i en riktning som Sverige önskar. Så fungerar inte internationell rätt. För att kunna påverka måste Sverige gå med och delta i förhandlingar där de olika villkoren i avtalet diskutera och uttolkas.

Vi uppmanar regeringen att underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen!

Henrik Persson ordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet Nynäshamn

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel