Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Jag hoppas att Binomens positiva verksamhet blir kvar"

Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) skriver i ett debattsvar till förre kommunalrådet Leif Stequist om hur han har agerat i frågan om friskolan Binomen.

Replik till Leif Stenquist angående Binomen.

Det är givetvis roligt att du följer ”Binomens kamp för överlevnad” och även att du bekymrar dig för den bygglovsansökan som skulle gjorts 2006. Det är klädsamt, inte minst med tanke på, att du själv vid den tiden var högst ansvarig för alla bygglovsärenden och även de flesta andra ärenden som haft med Binomen att göra.

När det sen kommer till dina påståenden om otillbörlig påverkan och händelser i stort de senaste åren, så förmodar jag att dessa inte beror på illvilja utan mest på bristande kunskap och jag ska försöka fylla på med en kort redogörelse om vad som hänt det senaste året.

I november beslutade kommunstyrelsen att ett detaljplanearbete skulle göras för att möjliggöra för skolverksamhet på den plats där skolan nu ligger i Vansta industriområde. Det beslutet överklagades sedan av en privatperson och vann först laga kraft efter att överklagandet avvisat och mellankommande jul- och nyårshelger.

I februari blev jag uppringd av en styrelseledamot i Föreningen Barnens bästa, som är de som driver skolan. Jag fick besked om att styrelsen beslutat att man inte ville gå vidare på spåret att vara kvar i Vansta industriområde, med tanke på den osäkerhet som fanns/finns med en sådan hantering och att man i stället ville ha kommunens hjälp, att hitta alternativ, där skolan även skulle kunna utveckla sin verksamhet ytterligare.

Eftersom det var ett förslag som skulle garantera skolans fortlevnad, lovade jag att kommunen skulle göra sitt bästa för att hitta en lösning i enlighet med denna önskan och att det skulle ske på tjänstemannanivå och jag lovade även att inte använda detta som ett politiskt slagträ.

Uppdraget gick till kommunens planeringschef och i mars tecknades en avsiktsförklaring i den andan. Man tittade på 17 olika alternativ, där man till slut landade i att lokaler i Tallbackaskolan skulle hyras ut till Binomen på fem år eller den kortare tid man behövde för att hitta en mer permanent lösning. En majoritet i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, bestående av samtliga partier utanför Alliansen, beslutade dock att inte godkänna hyresavtalet.

Eftersom detta arbete gjordes på ett direkt önskemål från skolan så arbetade man självklart inte vidare med beslutet om särskilt planarbete för skolan i industriområdet.

Arbetet med planläggning för Binomen i Vansta återupptas nu samtidigt som det med en utvidgning av industriområdet pausas och vi kan bara hoppas att detta löser problemen. Som jag ett antal gånger sagt så tycker jag själv inte att det är ett problem med skolans placering i ett industriområde, men även att jag inte är expert på plan- och bygglagen. De experter på MSF som du Leif så många gånger hänvisat till, delar dock inte min uppfattning och vi får hoppas att de har fel och att Binomen kan fortsätta sin positiva verksamhet.

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel