Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Jämställdhet och ledarskap som infrastruktur för genomförandet av Agenda 2030"

Liselott Vahermägi (S) skriver i en debattartikel om jämställdhetsarbete och arbetet med Agenda 2030.

Agenda 2030 är ett ramverk för hållbar utveckling som antogs av FN:s medlemsländer 2015. Genom kraftsamling ska länderna fram till år 2030 ha utrotat fattigdom och hunger, förverkligat mänskliga rättigheter för alla, uppnått jämställdhet samt skapat ett varaktigt skydd för vår planet samt våra naturresurser.

Sverige är naturligtvis ett av de länder som åtagit sig att arbeta för att uppnå målen. Svenska kommuner och regioner har en central roll i genomförandet av de globala målen. Flera av kommunernas och regionernas grunduppdrag (till exempel vård, skola, omsorg och samhällsplanering) är direkt eller indirekt kopplade till delmål i Agenda 2030.

Agendan innehåller 17 hållbarhetsmål och jämställdhet är ett eget mål i Agenda 2030 men ska också vara ett genomgående perspektiv i arbetet med samtliga mål.

Sveriges har ett jämställdhetspolitiskt mål som är beslutat av riksdagen. Det lyder:

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Detta gäller inom alla politikområden. Till exempel så kan våra mål om att nå ekonomisk hållbarhet i Sverige inte särskiljas från ekonomisk jämställdhet. I ett hållbart samhälle är kvinnor och män ekonomiskt självständiga och har samma möjligheter och villkor i arbetslivet. Här ryms frågor om tillväxt och utveckling, jämställda löner och att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden.

Sveriges innovationsmyndighet Vinnova menar dessutom att jämställdhet utgör ett av de mest kraftfulla verktyg vi har för att uppnå Agenda 2030 även utifrån ett innovationsperspektiv.

För att vi ska nå ett jämställt samhälle behöver vi agera för förändring både som enskilda individer, kommuner/regioner, regering, riksdag och EU tillsammans.

Den viktigaste framgångsfaktorn för att lyckas med ett faktiskt och praktiskt jämställdhets- och mångfaldsarbete är att ledningen/ledarna har stor kunskap om dessa frågor och samtidigt sätter dem högt på agendan. Utan ett aktivt ledarskap kommer vi inte lyckas med att nå målen om ett jämställt och jämlikt samhälle. Vi är många som kan och bör ta vårt ansvar som ledare. Oavsett om vi är ledare i politiken, chefer i offentliga organisationer eller privata företag eller tränare i barnens fotbollslag så kan och behöver vi ta aktivt ansvar. Även som förebilder för barn och unga i vår närhet.

Det är däremot inte alltid så enkelt. Så vi behöver hjälpas åt.

Hur vill och kan du bidra till Agenda 2030 utifrån ett jämställdhetsperspektiv?

Liselott Vahermägi (S), jämställdhets- och ledarskapskonsult samt regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel