Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Junerud är medansvarig till socialnämndens delegationsordning"

Liberalen Bo Persson (L) skriver i ett debattsvar att Roland Junerud (S) är medansvarig till en arbetsordning inom socialnämnden som han nyligen har riktat kritik mot.

Roland Junerud (S) skriver i NP (6/12) ”Klarar man inte att styra genom politiska beslut så delegerar man besluten med en delegationsordning eller låt-gå-anda”. Ett märkligt påstående av en person, som varit aktiv politiker och nämndledamot i ett antal år.

Det är nämndledamöter, till exempel ledamöterna i socialnämnden, som ytterst är ansvariga för den verksamhet nämnden bedriver. Om nämndledamöterna skulle samlas varje gång ett beslut behöver fattas skulle detta resultera i en ohanterlig ordning.

Därför finns det i kommunallagen föreskrifter om att en nämnd får delegera vissa beslut till tjänstemän i förvaltningarna. Detta är en rationell ordning. För att tjänstemän ska få fatta beslut måste nämnden fastställa en delegationsordning, i vilken det framgår vem som får fatta beslut i olika ärenden.

Socialnämnden antog en reviderad delegationsordning den 29 oktober i år. Roland Junerud var med om beslutet. Visserligen tillhör Junerud oppositionssidan, men har man inte reserverat sig mot beslutet är man medansvarig. Protokollet från socialnämndens oktobermöte visar att beslutet om delegationsordningen var enhällig och att Junerud inte reserverade sig mot beslutet. Alltså är Junerud medansvarig till det han kallar låt-gå andan.

Bo Persson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel