Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Kameror kan aldrig ersätta personal på pendeltågen"

Vänsterpartiet vill se fler anställda i kollektivtrafiken och inte färre, skriver Anna Sehlin (V) och Tony Nicander (V).

Nyligen meddelade den moderatledda majoriteten i Region Stockholm att samtliga av de 400 tågvärdar på pendeltågen kommer ersättas med kameror.

Beslutet togs trots protester från medborgare, fackliga organisationer och tågvärdar. Vi i Vänsterpartiet är oroliga över konsekvenserna av beslutet. Att en ensam lokförare bemannar tågen kommer bara leda till ökad otrygghet och risk för mer hot och våld, både för personal och resenärer. Utöver det innebär förslaget att endast en enda person utbildad i säkerhetsarbete kommer finnas ombord på pendeltågen.

Nu kan vi läsa i Nynäshamns Posten att MTR satt in trygghetsvärdar på pendeltågen mellan Ösmo och Nynäshamn. Detta började man med den 11 juni och ska pågå sex månader framåt för att öka tryggheten för resenärer och lokföraren. Det kan därför tyckas vara väldigt ironiskt att politiska styret i Region Stockholm samtidigt beslutar sig för att ta bort tågvärdarna helt. När projektet är avslutat finns alltså färre personal på pendeltågen än innan. Det rimmar illa med trygghet. Kameror kan aldrig ersätta personal. Tvärtom bör vi ha kvar och snarare tillföra personal. Inte ta bort dem.

Vänsterpartiet vill ha fler anställda i kollektivtrafiken och fler tågvärdar. Inte färre.

Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd Region Stockholm

Tony Nicander (V), vice ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel