Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Kommunal säger nej till utförsäljningen av hemtjänsten i Nynäshamn"

Jessica P Klemetsson och Alexandra Eldstål i fackförbundet Kommunal riktar i en debattartikel hård kritik mot Nynäshamns kommuns planer på att lägga ned den kommunalt drivna hemtjänsten.

Så var vi här igen. Det är nästan så att vi i Kommunal Stockholms län börjar känna oss som papegojor när vi påtalar alla rimliga argument för att det är en dålig idé att privatisera vår gemensamma skattefinansierade välfärd. Trots det står vi inför att de styrande borgerliga partierna i Nynäshamns kommun den 29 september tänker besluta om att sälja ut den kommunala hemtjänsten.

Men vi tar argumenten och exemplen igen. Kommunals medlemmar får välfärden att fungera. Kommunals medlemmar får betala med sin hälsa på grund av att välfärden inte har de resurser som behövs. Att välfärden inte har de resurser som behövs beror på de styrande politikernas ovilja att skjuta till de resurser som behövs.

Det är vår välfärds största problem. År efter år av sparkrav i välfärdens verksamheter gör det svårt att upprätthålla den välfärd medborgarna förtjänar och den arbetsmiljö som de anställda behöver. Vår välfärd är anorektiskt, det finns inget välfärdsfett att ta av. Det har inte minst visat sig i äldreomsorgen under coronapandemin.

Nynäshamn är inget undantag från detta, och privatiseringar löser inga problem. Det är helt omöjligt att förstå hur kommunpolitiker fortfarande kan tro att lösningen på välfärdens kris är privatiseringar.

Om våra gemensamma medel inte räcker till verksamheten, hur ska de då också räcka till aktieutdelningar? Det enda sättet är att tumma på personalens löner och villkor eller genom ha mindre antal anställda. De senaste decenniernas privatiseringar har visat just det. De anställda i privat driven omsorg har genomgående sämre villkor och lägre löner än de som arbetar i kommunalt drivna verksamheter. Privatiseringar är i sig dåligt för kvalitén i välfärden.

Det kan inte heller vara så att valfrihet bara är privata alternativ. En kommunal hemtjänst som konkurrerar med bra villkor för de anställda borde också vara en valmöjlighet för Nynäshamns invånare. Dessutom är kommunen den som har yttersta ansvaret för hemtjänsten. Om företag försvinner står kommunen utan beredskap. Nynäshamns kommun kommer tappa den branschkompetens som idag finns i egen regi. Vilket kommer göra det svårare för kommunen att jämföra och följa upp kvalité och kostnader i verksamheten.

Kommunal anser att detta sätt att tänka och agera är både kortsiktigt och kontraproduktivt. Och det är Nynäshamns invånare som i slutändan får betala priset.

Är Nynäshamns borgerliga politiker verkligen beredda att stå där med sina ideologiska skygglappar och argumentera för sämre kommunal kompetens, sämre valfrihet för medborgarna och sämre arbetsvillkor för de anställda?

Sälj inte ut hemtjänsten i Nynäshamns kommun.

Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län

Alexandra Eldstål, sektionsordförande Kommunal sektion Sydost

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel