Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Kommunala skolor får lida och friskolor glida i ny alliansbudget"

Socialdemokraterna riktar i en debattartikel kritik mot att den styrande alliansen vill införa ett etableringsstöd för fristående aktörer som vill driva förskolor och skolor.

Alliansens budgetförslag för 2021 läggs fram i september, och vi måste alla ta ställning. I det förslaget finns en hel del nyheter och stora förändringar.

Bland annat vill de införa ett etableringsstöd för fristående aktörer som vill driva fristående förskolor och skolor.

De vill säga att en del av våra skattepengar, i en redan ansträngd budget, blir bidrag till de som vill starta friskolor i Nynäshamn.

Etableringsstöd finns i några andra kommuner och däribland Haninge. Där får aktörer som bygger en ny skola, eller som hyr ett objekt och tvingas göra investeringar för att sedan driva skolan eller förskolan sitt etableringsstöd av kommunen. I etableringsstöd får de 6000 kronor per elev årligen under 5 års tid. För att driva en skola får både kommunala skolor liksom de fristående skolorna en lika stor elevpeng av kommunen, men etableringsstödet ges alltså utöver elevpengen till de fristående skolorna.

För en skola med 300 elever blir det 1,8 miljoner kronor extra varje år av skattepengar, vilket snabbt blir en ansenlig summa. På fem år hinner det bli 9 miljoner kronor. Pengar som kunde ha använts till kommunala förskolor och skolor istället.

En friskola kan drivas i många olika former, men de allra flesta friskolor i Sverige bedrivs idag som aktiebolag, och måste påvisa vinst. Hittills har det varit få friskolor som ansökt om att få starta i Nynäshamn då det är svårt att göra vinst enbart på vår låga elevpeng.

Ansökan om att starta en friskola görs till Skolinspektionen och kommunen får endast lämna ett yttrande. Kommunens påverkan på beslutet är mycket liten då beslutet helt och hållet tas av Skolinspektionen. Med etableringsstödet vill nu alliansen öka antalet friskolor som ansöker.

Vi socialdemokrater vill hellre använda pengarna till våra kommunala förskolor och skolor, ge mer individuellt elevstöd, och rekrytera fler behöriga lärare.

Vi vill inte se friskolorna tillåtas glida och våra kommunala skolor lida!

Socialdemokraterna i Barn-och utbildningsnämnden

Gill Lagerberg

Ingrid Bergander

Johan Forsman

Amanda Hedström

Christer Dahl

Talal Hilwah

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel