Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Kommunals medlemmar är redan effektiva – sluta att spara på välfärden"

Annica Nero och Jessica P Klemetsson i Kommunal skriver i en debattartikel om nedskärningar i välfärden.

Kommunals medlemmar får välfärden att fungera. Medlemmar som får betala med sin hälsa på grund av politikernas oförmåga att ge vår välfärd de resurser som behövs.

I åratal har vi fått höra att våra verksamheter ska effektiviseras. Effektiviseringar som är så generella att ingen på politisk nivå verkar kunna greppa vilka konsekvenser det får för välfärdens kvalitet.

Och det spelar ingen roll om de skattemedel som politikerna budgeterar används i kommunal eller privat regi. Pengarna räcker helt enkelt inte om man vill ha bra verksamhet. Äldreomsorgen, hälso- och sjukvården, barnomsorgen och kollektivtrafiken är anorektisk. Det finns inget välfärdsfett kvar att ta av.

Som skattebetalare kan man kanske vara nöjd när man ser politiker som lovar effektiviseringar. Självklart ska vår gemensamma välfärd inte kosta mer än nödvändigt.

Men om man som samhällsmedborgare ser utmaningarna kan man inte vara nöjd. Lönerna är för låga, personalen går på knäna och de högsta sjukskrivningstalen finns i välfärdssektorn. Det gör det svårt att rekrytera personal, och vi vet att många fler måste rekryteras inom kort. Som det är nu är villkoren helt enkelt är för dåliga för att klara rekryteringsbehoven.

Just nu fattar flera kommuner i Stockholms län beslut om att privatisera verksamhet. Hur kan man som kommunpolitiker fortfarande tro att lösningen är privatiseringar? Om våra gemensamma medel inte räcker till verksamheten, hur ska de då också räcka till aktieutdelningar?

Det här är en ekvation som inte går ihop. Släpp den blinda tron att det går att effektivisera välfärden ännu mer. Det var kanske sant på 1980- och 90-talet. Nu är det snart 2020, det finns inget utrymme kvar för att göra mer med mindre.

Vi vill se modiga politiker som vågar se verkligheten som den är och tar debatt om att vi måste omfördela statliga medel till kommun och region. Politiker som låta medlemmarna i Kommunal vara proffs.

Annica Nero, förhandlingsansvarig Kommunal Sydost, Team Nynäshamn

Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande, Kommunal Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel