Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunen ska göra nedskärningar på 38 miljoner – gör inga satsningar på något alls

Moderaten Harry Bouveng berättade nyligen att det inte fanns någon kris i Nynäshamn. Underskottet för i år är ju bara 12 miljoner menade han. Det är för tidigt att underkänna hans experiment med att styra med en högerminoritet och återinförd blockpolitik.

Denna vecka lägger han fram neddragningar på 38 miljoner för nästa år. Moderater, Liberaler, Kristdemokrater och Centern har till slut enats om något. Deras första stora politiska reform blir nedskärningar på 38 miljoner i välfärden.

För ett halvår sedan fick Moderaterna i riksdagen omfattande kritik för att de lade fram en ”servettbudget” där de i svepande ordalag på några få A4:or beskrev hur de ville styra landet. Eftersom den var så kort fick den namnet servettbudgeten då den lika gärna kunde varit nedskriven på en servett vid ett krogbesök.

Fast här i kommunen är det till och med än värre. Moderater och stödpartier har nämligen lämnat sidorna helt tomma. Förutom att kommunen ska göra nedskärningar på 38 miljoner är det helt blankt. Tomt. Inga satsningar på något alls. Inte på skolan, som moderaterna lovade. Inte på äldre som Kristdemokraterna sa innan valet.

Som tur är finns det inget behov av Moderaternas neddragningar.

Som tur är finns det inget behov av Moderaternas neddragningar. Av siffrorna som lämnats framgår att det är helt onödiga besparingar. Förhoppningsvis läser styret sina egna papper några gånger till och ser att de måste räknat fel. Gör man bara små förändringar i överskottsmål och ofördelade medel går budgeten utmärkt väl ihop utan att skära i välfärden.

Hur kunde det gå så här illa? Allt kan man väl inte skylla på okunskap och kort tid vid makten. De har ju trots allt haft 103 år på sig att förbereda ett maktskifte. Om jobbet visade sig vara för svårt är det helt ok att lämna över rodret. Det står ett helt gäng glada och kompetenta sossar som kan ta över vilken dag som helst.

Om Moderater och stödpartierna ändå väljer att gå vidare med helt onödiga nedskärningar i välfärden är det en gåta. De som lovade så mycket före valet kommer då bara kunna leverera den värsta och största besparingen som Nynäshamn någonsin varit med om.

För säga vad man vill om Socialdemokraternas och Liberalernas styre över blockgränsen i 16 år. Ordning och reda i ekonomin var det och aldrig fråga om några onödiga nedskärningar i välfärden. Tvärt om, satsningar, om än små, stod oftast på agendan istället.

Nu sitter säkert en del hemma i stugorna och hoppas på det jag skriver bara är elaka påhopp och överdrifter. Pajkastning. Men den som känner mig vet att jag hatar sådant. Tvärt om så finns alla fakta på kommunens hemsida. Titta på kommunstyrelsens senaste protokoll. Det är alltså inga hemligheter jag avslöjar här. Hoppas du tar dig tid och titta själv. De tomma sidorna finns där, och den onödiga neddragningen på 38 miljoner också.

Anledningen till att jag hatar pajkastning är både för att det är otrevligt men också för att jag är övertygad om att blockpolitiken inte behövs i Nynäshamn. Det fungerar inte att försöka regera med ett litet renodlat högerblock. Det ser vi nu. Vi socialdemokrater har erbjudit oss att ta gemensamt ansvar i en kommission som ska se till att undvika neddragningar och onödiga skattehöjningar.

Jag önskar er alla en glad sommar.

Patrik Isestad (S)

Kommunalråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel