Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kommunen ställer grupper mot varandra – låter nyanlända gå före i bostadskön

Nynäshamns kommun borde inte låta nyanlända gå före i bostadskön, skriver Emilia Persson (SD) och Johan Wolf (SD) i en debattartikel.

Anmäl text- och faktafel

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver. I särskilda fall kan det innebära stöd till boende. Det är dock inte socialnämndens skyldighet att tillgodose behovet av bostad i allmänhet.

Den enskilde personen får själv söka bostad via bostadsförmedling eller ställa sig i kö för bostad på annat sätt. Om boendefrågorna i en kommun generellt blivit svåra att lösa på grund av bostadsbrist, ligger ansvaret för detta på kommunledningsnivå.

Ändå har socialnämnden, förutom SD, den 27 augusti beslutat att tillse bostäder till nyanlända och deras anhöriga efter att etableringstiden löpt ut. Detta innebär att de som ställt sig i bostadskö och väntat flera år på att få lägenhet kommer framöver att få ännu svårare att få tillgång till en bostad samtidigt som nyanlända ges förtur.

Nynäshamn kommuns kostnader för försörjningsstöd ökade från 2017 till 2018 med 18,7 procent, med undantag för de kostnader som innefattar flyktingar som inte mäts eller redovisas.

I programmet Uppdrag granskning (28/8) kan man se effekten av ett stort mottagande av flyktingar där Filipstad riskerar att gå back 30 miljoner kronor på grund av ökade kostnader som bland annat beror på att 80 procent av de nyanlända är lågutbildade eller analfabeter och har svårt att få jobb. Att Nynäshamns kommun ger förtur till bostäder till personer som har väldigt små möjligheter till egen försörjning kommer på sikt att ge kommunen ökade kostnader samtidigt som skattebetalare har sämre möjligheter att bosätta sig.

Sverigedemokraterna säger nej till förtur till bostäder för nyanlända och deras anhöriga. Det skall vara lika för alla, lika möjligheter och lika skyldigheter. Sverigedemokraterna säger nej till ökade kostnader och vill inte följa samma väg som Filipstad.

Emilia Persson (SD), gruppledare

Johan Wolf (SD), ledamot i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel