Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Kommunfullmäktige blev hetsigt – men nu måste vi söka samförstånd"

Kommunfullmäktigeledamoten Agneta Hagström skriver i en debattartikel om kommunfullmäktiges beslut att inte bevilja ansvarsfrihet för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Nu är vårens sista kommunfullmäktige över. Det blev en sen natt med stundtals hetsiga diskussioner. Den stora frågan var om miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (MSN) skulle beviljas ansvarsfrihet eller ej. De kommunala revisorerna yrkade på icke ansvarsfrihet.

Frågan om ansvarsfrihet är en stor och viktig fråga som ska tas på största allvar. Diskussion i sådant ärende bör avse vad som gjorts och inte och i vilket tidsskede. Det respekterades inte från alla håll. Vi bör alla ha kommunens bästa för ögonen och försöka lösa de frågor och problem som finns. Jag vill här ge en liten inblick i de viktigaste frågorna.

De punkter som revisorerna tagit upp och som väsentligt sägs ha skadat kommunens ekonomi är ombyggnad av brandstationen i Sorunda, ombyggnad av Gröndalsskolan och fastighetsunderhållet och en därmed uppkommen fastighetsskuld.

Projektet brandstationen har aldrig varit uppe på MSN:s agenda utan har påförts dess budget av bokföringstekniska skäl och kan således inte belasta MSN. Projektet beställdes redan den 2017-01-30 av dåvarande kommundirektören.

Beslut om Gröndalsskolans ombyggnad medges ha skett under stor tidspress och efter vissa påtryckningar från barn- och utbildningsnämnden. Båda nämnderna hade härmed barnen bästa för ögonen så att de inte skulle stå utan skolbyggnad och besluten togs i stor hast.

Fastighetsunderhållet har varit eftersatt i över 30 år och den skulden tar tid och pengar att rätta till. Det går inte att göra i en handvändning. Bara i år har 300 nya förskoleplatser tillkommit.

Kommunfullmäktige har röstat igenom att MSN inte ska beviljas ansvarsfrihet. Detta alla argument till trots och nämnden har nu tagit sitt ansvar genom att ordförande i nämnden tillika kommunalråd Daniel Adborn (L) lämnar sina uppdrag.

Vi hoppas trots allt på en ljusnande framtid för vår kommun och ett styre i bästa samförstånd.

Agneta Hagström (M), ledamot i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel