Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Kultur och fritid är livsviktigt för enskilda och för samhället"

Tette Merio – ordförande för Vänsterpartiet i Nynäshamn – riktar i en debattartikel kritik mot den styrande alliansens planer på att lägga ned kultur- och fritidsnämnden.

Inom kultur- och fritid ryms det mesta som är basen för friskare, tryggare och gladare individer – till kropp och själ. Konsekvenserna av att lägga ner kultur- och fritidsnämnden, skulle sannolikt bli både kortsiktigt och långsiktigt negativa. För den enskilde, men också för hela samhället.

Om alliansen i Nynäshamn får som den vill, avvecklas kultur- och fritidsnämnden. Alliansen verkar mena att frågorna kommer att få lika mycket plats under barn- och utbildningsnämnden, men det säger sig självt att det inte kan vara sant. Självklart tas frågorna mer på allvar i en egen nämnd, än de kan göra som en punkt under en annan, större nämnd.

Kommunen har förövrigt redan provat att ha kultur- och fritidsfrågor under barn- och utbildningsnämnden, åren 1999-2004. Enligt tidigare kulturchef i kommunen, förde det med sig en stor avsaknad av politiskt engagemang i frågorna.

Ska vi verkligen riskera samma sak igen, på bekostnad av inte minst våra barn och ungdomar i kommunen? Vad är kultur och fritid egentligen? Är det en lyxartikel man kan putta nedåt på dagordningen? Knappast, enligt mig.

Inom kultur- och fritid ryms det mesta som är basen för friskare, tryggare och gladare individer – till kropp och själ. Konsekvenserna av att lägga ner kultur- och fritidsnämnden, skulle sannolikt bli både kortsiktigt och långsiktigt negativa. För den enskilde, men också för hela samhället.

Att få ingå i ett positivt sammanhang, som att idrotta, musicera, dansa, kreera, låna och läsa böcker på biblioteket, umgås och samtala på en fritidsgård, aktivera sig i en förening och så vidare föder hopp, ger självkänsla, skapar gemenskap och trygghet. Positiva effekter som med stor sannolikhet också följer med individen till andra områden i livet och gör även dessa lättare att hantera.

Det är därför, som jag ser det, förödande inte bara för enskilda, utan även både dyrt och dumt för samhället i stort, att lägga mindre krut på kultur- och fritidsfrågor, istället för mer, som man borde.

Det kortsiktiga tänkandet är inte värt de negativa konsekvenser som lär följa. Dessutom finns såklart risken, i brist på meningsfull sysselsättning, att det blir en grogrund för inte bara ökad psykisk ohälsa, utan även ökad ungdomsbrottslighet och diverse andra våldsyttringar.

Att lägga ned kultur- och fritid som egen nämnd, är enligt mig, att göra oss alla en björntjänst!

Annette Tette Merio (V), ledamot i kultur- och fritidsnämnden och ordförande för Vänsterpartiet i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel