Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Kultur- och fritidsfrågorna behöver en egen nämnd"

Annette Tette Merio (V) riktar i ett debattsvar kritik mot planerna på att slå ihop kultur- och fritidsnämnden med barn- och utbildningsnämnden.

Svar på Mikael Perssons (L) replik, angående kultur- och fritidsnämnden.

Ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Mikael Person (L), och jag må ha likvärdigt stort engagemang för kultur och fritidsfrågor, men efter vad jag kan läsa, långt ifrån samma syn på hur man lämpligast tillhandahåller omsorgen över dessa.

Det är ”i slutänden vi politiker som bestämmer över budgeten", skriver Mikael Persson. Det mildrar dessvärre inte min oro, tvärtom, då den styrande alliansen vill lägga så förhållandevis lite resurser på framför allt kultur, som man uppenbarligen gör. Jag återkommer till det nedan.

Kultur- och fritidsnämnden är inte en nämnd som berör specifikt barn och ungdom, utan alla invånare i alla åldrar. Det är enligt mig även därför ologiskt att den ska ligga under barn- och utbildningsnämnden, som styrande alliansen vill.

Som jag skrev i artikeln Mikael replikerar på fungerade det väldigt dåligt senast kultur- och fritidsnämnden låg under barn- och utbildningsnämnden, då det enligt tidigare kulturchef ledde till både bristande engagemang för frågorna och minskade resurser. Misstaget bör naturligtvis inte återupprepas.

Enligt jämförelserapporter lägger Nynäshamn redan idag mindre resurser på framför allt kultur, men även på fritid, jämfört med många andra kommuner. En hel del kommuner tycks till och med ha separata nämnder för kultur- och fritid, med egen tillhörande förvaltning, dessutom.

Visst är det fint och bra att kommunen planerar att bjuda många föreningar på lokalhyran för resterande av året, men att samtidigt planera för att lägga ned kultur- och fritidsnämnden, som redan förhållandevis lider av knappa resurser, verkar lite som att förebyggande ge ”plåster på såren” som komma skall.

Kan det vara så att den egentliga orsaken till att man vill lägga ned kultur- och fritidsnämnden är att samma ordförande möjligen har fått erbjudande om att istället sitta i den nya, mer ”flashiga" nämnd man vill tillsätta – näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden – och för att kunna upprätta en sådan nämnd, behöver en annan avlägsnas, då kommunen tidigare tagit beslut om ett maximalt antal nämnder? Jag säger inte att det är så, men jag ställer mig frågande.

Och varför behövs ens en ny egen nämnd om Mikael Perssons resonemang om att ”bara för att en fråga är viktig behöver den inte isoleras i en helt egen politisk nämnd” ska vara konsekvent? Varför inte lägga planerade näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden under någon annan redan befintlig, där den kan samverka som ”sällskap” på samma beskrivna vis?

Annette Tette Merio (V), ledamot i kultur- och fritidsnämnden och ordförande för Vänsterpartiet i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel