Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Avlasta vägarna med vettig sjöfartspolitik

Svensk utlandshandel går till cirka nittio procent sjövägen. Till och från de stora hamnarna går en stor del av godset på lastbil. Detta trots att Sverige har många städer vid vår långa kust med utmärkta hamnar. Vi har varken kustsjöfart eller sjöfart på våra inre vattenvägar av någon betydelsefull omfattning.

På kontinenten svarar inlandsfartyg för mellan tio och trettio procent av allt godstransportarbete där, när motsvarande andel i Sverige är noll procent enligt Bertil Arvidsson i en artikel i Svensk Sjöfart. Bertil Arvidsson menar att ett bättre anpassat regelsystem skulle kunna leda till att bortåt tjugo procent av godset överförs på fartyg. Det skulle avlasta järnvägen, där persontrafiken beräknas öka och där trängseln på spåren redan är stor, och minska godstrafiken på lastbil, vilket skulle få efterlängtade effekter på flera plan.

Då och då kan vi se stora bogserbåtar förtöjda i Nynäshamn. De för Färöarnas flagga. Tittar man efter på deras sidor kan man skönja Röda Bolaget. Röda Bolaget var ett svenskt rederi. Att de numera är utflaggade bero på att Sverige inte har en vettig sjöfartspolitik.

Patrik Isestad har i ett inlägg på Facebook (29/3) berättat att han, tillsammans med ett pråmtrafikföretag varit i kontakt med Sjöfartsverket. Bra initiativ. Med en vettig svensk sjöfartspolitik skulle detta bland annat leda till att en mindre del av transporterna från Norvik skulle belasta väg 225. Med en klok sjöfartspolitik skulle godstransporterna till och från hamnarna i Göteborg och Norvik kunna överföras till kustsjöfart och pråmtrafik. Detta skulle innebära mindre klimat- och miljöbelastning än med dagens system.

Bo Persson (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel