Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Glädjande att det är klart om personlig assistans

I november 2018 beslutade Socialnämnden att upphandla den personliga assistansens som bedrevs i kommunal regi. Detta efter att den dåvarande ordförande tidigare under året förhalat beslutet trots att förslaget om upphandling låg på bordet redan december 2017 och antogs av en enhällig nämnd. Man kan bara gissa att ordförande gjorde detta efter påtryckningar från fackförbundet Kommunal, vilka demonstrerande under våren när ärendet kom upp i nämnden.

Upphandlingen blev nu klar den 20 mars 2019 och det blev Carelli Assistans som kommer att utföra den personliga assistansen för kommunens räkning.

Mycket glädjande att det nu är klart och att de personer som har beslut om personlig assistans kommer att få samma hjälp som tidigare. De kommer också ha kvar sitt beslut från Försäkringskassan, detta enligt info från förvaltningen.

Berörda medarbetare från kommunen blir erbjudna tjänster i det företaget, en så kallad verksamhetsövergång. Det är 45 medarbetare som får möjlighet att gå över till Carelli Assistans.

Det är synd att denna positiva nyhet inte uppmärksammas i varken media eller sociala medier.

Nu hoppas vi att de som kämpar på riksplanet lyckas förbättra den statliga ansvarsdelen.

Den rödgröna regeringens åtstramningar av rätten till LSS ledde till att flera funktionsnedsatta fick indragen eller minskad personlig assistans.

I statsbudgeten för 2019 lades 350 miljoner kronor för att förstärka LSS-vården. Inför vårbudgeten avsätter regeringen 150 miljoner kronor till stöd för personer som har behov av hjälp med andning och sondmatning. Detta efter beslut som nu tagits att andning och sondmatning ska vara ett grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans.

Förändringen av den så kallade LSS-lagstiftningen är en del av 73-punktsuppgörelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna.

Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna, som drivit frågan om förstärkt LSS i regeringsförhandlingarna, bedömer att det är mellan 50 -100 personer, i första hand barn, där vården förbättras.

Helena Göransson (L)

Ledamot Socialnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel