Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Kvinnors valfrihet viktigt inom gynekologi

 
Hotet mot gynmottagningen
Visa alla artiklar

Uppropen för gynekologimottagningen i Nynäshamn väcker självklart undringar hos många kvinnor. Den nära vården ska vara stark på människors hemmaplan, med primärvårdens vårdcentraler, husläkare och distriktssköterskor. Specialistvården, som man ofta behöver mer sällan, ligger inte lika tätt.

Gynekologi är en del av specialistvården som finns runtom i Stockholmsregionen och omfattas av ett vårdval. Det betyder att vi som patienter är fria att söka oss varsomhelst i regionen, och att vårdgivare har rätt att starta nya mottagningar, om de uppfyller kvalitetskraven. Personal har också valfrihet, det vill säga fri möjlighet att söka sig till en mottagning där arbetet ger kollegor och större möjligheter till vidareutveckling inom sin profession. Det är också viktigt att specialistvården har tillräckligt många patienter för att upprätthålla sin kompetens.

Gynmottagningen i Nynäshamn drivs på ett särskilt uppdrag från regionen, av Södertälje sjukhus. Dess uppgift är att hjälpa kvinnor med prioriterade behov av gynekologi. När man behöver mer hjälp kan man hänvisas till den större kliniken på sjukhuset i Södertälje. Och många besöker förstås sin gynekolog på andra håll i länet, så som vårdvalet möjliggör. Kanske nära arbetsplatsen – jobbar man till exempel i Jordbro föredrar man kanske att ta pendeln till Södra station och besöka sin gynekolog där.

Kvinnans valfrihet när det gäller vilken gynekolog man vill gå till är viktig. Vårdval Gynekologi har också medfört att vi har lättare att få kontakt med en mottagning som tar emot helt nya patienter. Går man in på Vårdgivarguiden uppger de flesta vårdgivare själva vilka väntetider som gäller. För icke brådskande nybesök kan det vara så kort som 1-2 veckors väntetid.

De flesta av oss inom Region Stockholm har nog någon släkting eller vän som bor i andra delar av landet, de kanske kan beskriva hur vården är tillgänglig hos dem. Vi inom vår region har jämförelsevis mycket god tillgänglighet till god vård. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting är måluppfyllelsen i Region Stockholm 92 % för första besök till specialistvård, alla kategorier, för hela landet 80 % (februari 2019).

Det viktigaste är att vi har god tillgänglighet till primärvård i hela kommunen. Vi motsatte oss Socialdemokraternas stängning av mottagningar när de sist hade makten i det som då hette landstinget. I Nynäshamn har vi sedan Liberalerna kom med i styret fått fler vårdcentraler och vi har både ungdomsmottagning och barnmorskemottagning. Vi vill inte ha tillbaka nedläggning av vårdcentraler utanför tätorten.

Helena Göransson (L)

patient och i behov av regelbunden kontakt med gynekologimottagning

Anna Starbrink (L)

hälso- och sjukvårdsregionråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel