Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lagbygget mot ett bra företagsklimat har startat

”Framgång kräver dialog, förslag och lösningar, inte pekfingrar, klagomål eller krokben”

Jag har under mina dryga 20 år i kommunen allt som oftast uppfattat en negativ grundsyn i såväl tidningen som i sociala media i den politiska debatten om det som händer i Nynäshamn. De negativa perspektiven som framförs är inte det fundament vi tillsammans bygger ett bra samhälle på. Basta!

Men nu händer det något bra.

I den nybildade parlamentariskt tillsatta näringslivsberedningen har vi kommit överens om att den bästa vägen till framgång för att förbättra näringslivsklimatet i kommunen är att vi lägger politiken åt sidan och jobbar som ett lag. Det är därför med mycket stor glädje jag läser debattartikeln i NP ”Nynäshamn behöver en mer fördjupad och bredare diskussion om företagsklimat och näringspolitik”

Den 5 april skrev Tommy Söderblom och Sten Ask ovan nämnda debattartikel i NP där man uttalar sig berömmande till den nya majoritetens initiativ att bilda en näringslivsberedning och behovet av att utveckla en samsyn i politiken i frågan. Artikeln gjorde mig som sagt synnerligen glad eftersom den, dels stöder oss i våra grundtankar och därmed ger stora möjligheter att bygga något stort för framtiden och dels för att den är ett trendbrott i den offentliga politiska dialogen. Lagbygge istället för polemik, bråk och tjafs!

Företagen i Nynäshamn är en avgjort viktig komponent för välfärden i vår kommun. Att vara företagare handlar om att driva saker framåt och vilja. Att samverka för att förverkliga företagarnas vilja och ambitioner är en av politikernas och förvaltningens absolut viktigaste uppgifter.

Företagen med dessa anställda skapar skatteintäkter, som omvandlas till offentlig välfärd i form av skolor, vård, äldreomsorg, idrottsanläggningar, gator och vägar och allt annat som vi som bor i kommen behöver och vill ha. Alla tjänar på att det går bra för företagen.

Företagen är viktiga för kommunen och ska prioriteras, därför har en näringslivsberedning etablerats.

Syftet med Näringslivsberedningen är att med bred politisk förankring fungera som rådgivande forum för kommunens näringslivschef och pådrivare för en bra kommunal näringslivspolitik. Tillsammans med näringslivschefen ska beredningen initiera förslag på insatser och stödja kommunens Tillväxtavdelning i arbetet för att förbättra företagsklimatet i Nynäshamns kommun genom:

-          förbättrade förutsättningar för företagande

-          bättre samarbete mellan kommunen och näringslivet

-          ökat förtroende för kommunen hos näringslivet

Näringslivsberedningen sammansättning, Ordförande Håkan Svanberg(M), Vice ordförande Tommy Cumselius (M), Patrik Isestad (S), Bengt-Göran Pettersson (KD), Klas Rydström (SD) och näringslivschefen Jonas Karlsson.

Näringslivberedningen som tillträdde i januari arbetar nu, i ett första steg, för att tillsammans med Tillväxtavdelningen och näringslivschefen Jonas Karlsson ta fram en näringslivsstrategi. Strategin lägger som sagt grunden och förutsättningarna för en bra utveckling av näringslivet i kommunen. Basen i det pågående utvecklingsarbetet är hämtade från tidigare dialoger med representanter från näringslivet och analyser från NKI-undersökningar.

Det finns nu ett utkast till strategi som kommer att diskuteras och finslipas med företrädare för näringslivet för att nå sin slutliga form under våren. Planen är att strategin ska antas på kommunfullmäktige den 13 juni. Ett mycket tight tidsschema.

Några exempel på områden som kommer att finnas med i strategin.

·         Tillgänglighet av verksamhetsmark och lokaler

·         Kompetensförsörjning och entreprenörskap i samarbete med skolan

·         Enkla och prioriterade lösningar för ärendehantering för företag

·         Underlättande dialog och hjälp för företag i etableringsfasen

·         Samverkan för marknadsföring av Nynäshamn

Och det behövs verkligen utveckling. Vilka siffror eller vilka resultat jag än studerar så behövs affärsklimatet utvecklas. Av kommunerna i Stockholms län ligger vi tillsammans med Vaxholm på sista plats och det med ett resultat som ligger under vad som är godtagbart enligt Svenskt Näringslivs skala. I Sverige ligger vi på plats 249 plats av 290 (- 22 mot 2017)

Såhär kan det inte få vara. Såhär kan det inte få fortsätta!

Jag är övertygad om att vi i Näringslivsberedningen, även om vi har olika syn på politiken inom andra områden, tillsamman kommer att lägga grunden för en positiv utveckling för Nynäshamn. Dessutom är det ett måste, vi har inget val vi måste verkligen anstränga oss för att bättra på vår position.

Men det kommer inte av sig självt. Det är ett lagarbete måste till för att vi ska lyckas. Alla måste bidra, såväl politiker som företagare och självklart, alla anställda i den kommunala förvaltningen.

Det första steget för en bra dialog är taget. Nu arbetar vi med förslagen och därefter kommer lösningarna.

Håkan Svanberg

Ordförande i Näringslivsberedningen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel