Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Lägg inte en större börda på Region Stockholm – vi har drabbats hårdast i Sverige av covid-19"

Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) vädjar till staten om att inte just nu driva igenom de förändringar av det kommunala utjämningssystem som kraftigt missgynnar Region Stockholm. Regionen behöver få behålla resurser för att klara återhämtningen efter covid 19-pandemin, skriver Harry Bouveng i en debattartikel.

Coronaviruset har slagit hårdare mot Stockholmsregionen än mot många andra delar av Sverige – både med många sjuka, enorma intäktsbortfall i kollektivtrafiken och vikande skatteintäkter. Inom vården har personalen under flera månader jobbat hårt, dag och natt, för att behandla patienter och rädda liv.

Regeringen har sedan tidigare lagt en hård press på vården i Stockholm genom att hastigt och kraftigt höja regionens utjämningskostnader. Den bördan borde nu lättas. De förändringar i utjämningssystemet som regeringen drev igenom innebär att Region Stockholm får en höjd avgift som för innevarande år kostar cirka 600 miljoner kronor och för nästa år närmare 1,5 miljard kronor.

För att klara den nödvändiga omställningen av sjukvården i Stockholm under våren har en stor del av den planerade vården skjutits upp, vilket har medfört en vårdskuld uppemot 2 miljarder kronor. Över 700 läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal har rekryterats under krisen i Stockholm för att avlasta ordinarie medarbetare inom vården.

Vi har varit många som varnade att regeringens förändringar innebar oansvariga påfrestningar på Stockholmsregionen. Det råder enighet i att övriga landet ska tillföras mer resurser för sjukvården, men belastningen på Region Stockholm är ifrågasatt.

Det är beklämmande att Socialdemokraterna redan uttalat sig negativt om att ge regionens tusentals vårdanställda den avlastning och stöd som de behöver. Regeringen borde ta initiativ för att pausa den kraftiga skattehöjningen för stockholmarna och skjuta upp införandet till 2023, när skatteintäkterna kan ha återhämtat sig.

Staten bör i detta täcka upp så att de regioner som nu ska få ökad utjämning fortsatt får sina resurser. Det är i hela Sveriges intresse att lätta bördan på hälso- och sjukvården i huvudstadsregionen. Regeringens hårda tryck mot länets patienter är inte ansvarsfullt mot bakgrund av krisen. I synnerhet som de samhällsekonomiska efterverkningarna också väntas bli betydande när pandemin får fullt genomslag på ekonomin och skatteunderlaget. Finansministern bör nu gå till handling.

Harry Bouveng (M), fullmäktigeledamot i Region Stockholm och kommunstyrelseordförande i Nynäshamn

Niklas Wykman (M), riksdagsledamot för Stockholms län och skattepolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel