Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Lärarna i Nynäshamn måste få bättre förutsättningar – så kan vi göra mer nytta på jobbet"

Pedro Quiroga och Johan Carlén i Lärarnas Riksförbund skriver att Nynäshamns kommun behöver satsa för att lärarna ska kunna ägna sin arbetstid till att bedriva en högkvalitativ undervisning.

I dag den 8 september firas Skolans dag. En dag som instiftades av Lärarnas Riksförbund för att sätta fokus på skolan och på de insatser som görs varje dag av landets lärare och studie- och yrkesvägledare. Men det är också en dag att påminna landets politiker om att många viktiga frågor fortfarande väntar på sin lösning.

Särskilt angeläget är det att politikerna tar tag i lärarnas tunga arbetsbelastning. Och det brådskar!

Att lärare har goda förutsättningar att bedriva högkvalitativ undervisning är en grund för våra elevers kunskapsutveckling – och därmed för hela Sveriges framtid. Det är inte bara stora ord eftersom grunden för hela samhället läggs i skolan. Därför krävs det att våra kommunpolitiker fattar beslut som garanterar att det i varje skola finns tillräckliga resurser och att vi lärare ges tid att fokusera på läraryrkets kärna, undervisningen.

Vi befinner oss i ett läge där undervisningstiden ökar och övriga arbetsuppgifter sväller. Tiden för planering och efterarbete av undervisningen – det som faktiskt avgör utbildningens kvalitet – har krympt med åren och har aldrig varit så knapp som den är idag. Vi lärare är värda ett hållbart arbetsliv. Då måste man börja rensa bland alla arbetsuppgifter och helt fokusera på det som är knutet till undervisningen.

Vi känner nu oro över att Nynäshamns kommuns ekonomiska situation till följd av coronapandemin är tuffare än någonsin samtidigt som bristen på legitimerade lärare är stor. Det är en katastrofal kombination. Den riskerar att leda till att den redan tunga arbetsbelastningen ökar ytterligare. Det får förödande konsekvenser, inte bara för lärarna själva men också för eleverna och i förlängningen för hela samhället.

Kommunpolitikerna måste nu arbeta för att lärarnas arbetsbelastning ska minska. Lärarbristen gör det ännu mer angeläget att lärare mäktar med sitt jobb. Samtliga kommuner måste ta sitt ansvar för att se till att de redan yrkesverksamma orkar stanna kvar och att fler faktiskt vill bli lärare. Det kan innebära att något annat måste stå tillbaka i kommunens budget. Lärarnas Riksförbund förutsätter att det för Nynäshamns kommun är en självklar prioritering.

Vi som lär Sverige vet vad som behöver förändras för att vi ska kunna leverera det som förväntas av oss. Nu hoppas vi att ni som är ytterst ansvariga för skolan i Nynäshamns kommun visar att ni står på lärarnas sida.

Pedro Quiroga, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Nynäshamns kommun

Johan Carlén, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Nynäshamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel