Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Låt Binomen vara kvar i sina egna lokaler – tvinga inte skolan att flytta till Tallbacka"

Gill Lagerberg (S) och Emma Solander (MP) skriver i en debattartikel att de vill verka för att friskolan Binomen ska få vara kvar i sina nuvarande lokaler i Vansta industriområde.

Anmäl text- och faktafel

När det gäller Binomens verksamhet så behövs lite historia innan vi förklarar varför vi yrkade avslag till förvaltningens yttrande och en uthyrning av hörnan av den delen på Tallbackaskolan som kallas Storbacka.

Historien lyder som så att det 2018 stod klart att det tillfälliga bygglovet som skolan hade i Ösmo hade gått ut! För att försöka rädda skolan togs ärendet upp i kommunstyrelsen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sorundanet och Sverigedemokraterna röstade för att bekosta en ny detaljplan och ge ett nytt bygglov så att Binomen kunde vara kvar i sina lokaler. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet var de som röstade emot.

Trots ett majoritetsbeslut på att Binomen skulle få vara kvar i sina lokaler lyckades M och L genom olika samtal, ordförandeförslag, och byråkratiska processer få till att Binomen skulle erbjudas nya lokaler istället. För er som vill ta del av protokoll från kommunstyrelsen och dess AU, finns de på kommunens hemsida att läsa.

Observera att beslutet i kommunstyrelsen finns kvar! Lokalen som Binomen nu blev erbjuden att hyra av alliansen utgör endast en hörna av skolbyggnaden Storbacka i Tallbackaskolan. Den enda del som fortfarande används till undervisning. För resterande delen av Storbacka avbröts renoveringen i slutet av 2018 då skicket var sämre än man trodde, och skolans framtid är oviss.

Tills vi vet om skolan ska rivas, återuppbyggas eller tills dess något annat beslut är fattat vill vi inte att någon ny ska flytta in i hörnlokalerna. Skulle det visa sig när särskolan flyttar ut sommaren 2020 att lokalerna ska användas för fortsatt undervisning kommer de då med stor säkerhet att behövas för det utökade elevantalet i den redan befintliga skolan.

Med detta i tankarna avslog vi förvaltningens yttrande på senaste barn- och utbildningsnämnden, och avrådde från uthyrning av dessa lokaler. Nu måste alliansen ta sitt ansvar och sluta skylla på oppositionen. Liksom skolans rektor Christina, elever och föräldrar vill vi att skolan ska få vara kvar i sina gamla lokaler. Varför inte aktualisera det befintliga beslutet i kommunstyrelsen om en ny detaljplan och låt skolan vara kvar i Ösmo?

Gill Lagerberg, gruppledare för Socialdemokraterna i barn-och utbildningsnämnden

Emma Solander, gruppledare för Miljöpartiet i barn-och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel