Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Låt Ösmo fortsätta att vara Ösmo"

Göran Bergander (S) skriver i en debattartikel att Socialdemokraterna tycker att de nya bostadshus som planeras vid Ösmo station är för höga.

Anmäl text- och faktafel

Måste varje samhälle runt en pendeltågstation förvandlas till en förort? Vi socialdemokrater motsätter oss att hus på fem till sju våningar skall byggas vid busstorget.

Ösmo, med sin gamla sockenkärna och kyrka, finns omskrivet i medeltida dokument redan på 1200-talet. Stationssamhället Ösmo utvecklades efter att Nynäsbanan öppnats i december 1901. Under 60- och 70 talet byggdes samhället ut när Musköbasen etablerades. Byggnaderna i samhället består mest av villor, radhus och flerfamiljshus i upp till tre våningar. Nu pågår förberedelser för att utveckla samhället Ösmo med nya bostäder och ett nytt centrum.

Vi har frågat Ösmos invånare och föreningslivet om hur man vill att vårt samhälle ska utvecklas och vilken samhällsservice som behövs för att vi ska fortsätta trivas i Ösmo. Under sommaren och hösten 2019 har de boende getts möjlighet att svara på en enkät med frågor om vad som skall prioriteras.

Ett centralt beläget äldrecenter med vård och omsorgsboende, trygghetsboende och seniorbostäder, är det som står högst upp på önskelistan.

Ny skola med idrottshall och nya bostäder med blandade upplåtelseformer, samt ett nytt centrum är en bra prioriteringsordning säger de som vi har pratat med.

De flesta svaren i enkäten visar att invånarna vill ha hus i en skala som passar in i Ösmos samhälle när nya byggnader skall planeras.

Det förslag till detaljplan som nu presenteras nära pendeltågsstationen följer inte den bild av samhällets utveckling som invånarna beskrivit i sina svar på vår enkät. Inte heller den uppfattning som vi socialdemokrater har för samhället Ösmos utveckling.

Höga storstadshus passar inte i Ösmo som under dryga 100 år utvecklats i en mänskligare skala, med hus huvudsakligen i en till tre våningar och med en varierande färgskala.

Vi motsatte oss att planen skulle gå ut på samråd. Vi anser att ett nytt förslag bör tas fram med hus på max fyra våningar och med en fasadutformning och färgsättning som passar in i området. Låt Ösmo fortsätta att vara Ösmo!

Göran Bergander (S), gruppledare i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel