Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Liberalernas satsningar i Sorunda imponerar inte"

Sorundanet Nynäshamns kommunparti diskuterar satsningar i Sorunda, i ett debattsvar till Liberalerna.

Vi tackar Liberalerna Leif Persson, Kajsa Person och Bernt Wåhleman för den utmärkta insändaren. Insändaren illustrerar tydligt nedmonteringen av den kommunala servicen i kommundelen Sorunda som berör 6 000 invånare

De tre Liberalerna lyfter fram några, i deras tycke, “stora satsningar” som Sorundaborna borde vara tacksamma för. I själva verket är dessa “stora satsningar” en helt normal utveckling av den kommunala servicen. Låt oss titta på dessa “stora satsningar”:

“Pensionärshemmet och Sunnerbyskolan har byggts ut.” Sedan kommunsammanslagningen 1974 har Sorunda ökat från 3 000 invånare till 6 000 invånare. Det är självklart att skola och äldreomsorg byggs ut i takt med att invånarantalet ökar. Menar Liberalerna att den kommunala servicen inte skulle byggts ut när befolkningen fördubblats?

“Idrottshall har byggs ut och intill den anlades en grusplan som sedan omvandlades till konstgräsplan.” Att Sunnerbyskolan med en kapacitet för 450 elever har tillgång till en idrottshall är ett krav för att bedriva undervisning i ämnet “idrott och hälsa” enligt läroplanen.

Vid bygget av Sunnerbyhallen ska Liberalerna inte glömma bort de stora insatser och sponsring som gjordes av frivilliga och företag i Sorunda. Omvandlingen till konstgräs skedde i Ösmo, Sorunda och Nynäshamn inför valet 2010. Menar Liberalerna att det var en “stor satsning” att omvandla grusplaner till konstgräs just i Sorunda?

“Gång- och cykelväg har anlagts mellan Sunnerbygården och idrottshallen.” Gång- och cykelvägen anlades bland annat för att eleverna skulle kunna gå säkert cirka 1 kilometer mellan Sunnerbyskolan och idrottshallen. Menar Liberalerna att eleverna i Sorunda inte ska kunna gå säkert till och från idrottslektionerna?

“Rangstabadet har genomgått en grundlig upprustning.” Att det kommunala badet har rustats en gång på 45 år känns inte som en “stor satsning”. Snarare blir vi oroliga för vår kommuns vilja och förmåga att förvalta våra kommunala tillgångar.

“Badet vid Grindsjön har fått nya toaletter.” Vi anser att toaletter hör till normal standard på en kommunal badplats nuförtiden. Om Liberalerna tycker att två toaletter är en “stor satsning” så får de tycka det.

Vad Liberalerna glömmer berätta är att Sunnerbyskolan fortfarande saknar matsal. Trist för de äldre som inte kan använda sin matsal under terminerna, eftersom eleverna använder äldreboendets matsal. Stressigt för eleverna eftersom matsalen är för liten. Det är särskilt problematiskt för eleverna i årskurs 3, som har fått flytta till Sunnerbyskolan pga platsbrist i Kyrkskolan. Det blev ca 50 elever för mycket i Kyrkskolan när Vika skola och Fagervik skola lades ner och därför fick årskurs 3 flytta till Sunnerbyskolan. 

Under tiden som Liberalerna har haft makten i vår kommun har 450 utbildningsplatser försvunnit, enbart i Sorunda. Två skolor har lagts ned; Fagervik och Vika skola. Sunnerbys högstadium har flyttat till Ösmo. Av någon anledning råder det brist på utbildningsplatser i vår kommun. Vi är inte imponerade av Liberalernas “stora satsningar” varken i Sorunda eller i övriga delar av vår kommun.

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch och Lena Dafgård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel