Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "M införde skattegapet som drabbar pensionärerna"

Stephanie Listerdal (S) skriver i en debattartikel om beskattning av pensionärer.

Vad bra att Harry Bouveng och Moderaterna till sist har insett orättvisan i det olycksaliga skattegapet som drabbade pensionärerna under alliansregeringen. Är minnet verkligen så kort att man har glömt hur det kom sig att skatteskillnaden mellan pensionärerna och löntagarna bara växte och växte?

Jag kan gärna åta mig att friska upp minnet i frågan. Visst var det fem eller till och med sex jobbskatteavdrag som under Reinfeldtregeringen röstades igenom riksdagen av allianspartierna med benägen hjälp av Sverigedemokraterna?

PRO (Pensionärernas Riksorganisation) inledde omedelbart en mångårig kamp mot denna orättvisa under exakt samma deviser som Harry Bouveng nu vill ge sken av att det är Moderaternas: Pensionärerna som har byggt upp välfärden i landet ska inte bestraffas med högre skatt samt att pensionerna är innehållen lön.

Jag och många nynäshamnare har deltagit i många av PRO Riks och PRO-distriktets aktioner, Vi stod vecka för vecka utanför riksdagen med våra plakat och flygblad, nynäshamnarna bidrog med över 2 000 namn till den stora namninsamlingen som överlämnades till regeringen. En jättestor protestmarsch med pensionärer från hela landet tågade till riksdagen. Tyvärr utan någon framgång. Man fortsatte på den inslagna vägen, med det ena jobbskatteavdraget efter det andra. Skatteorättvisan bara fortsatte och växte och ökade till miljardbelopp.

När den nuvarande regeringen tillträdde började man den mödosamma vägen att minska skattegapet, så klart med att förbättra läget för de som behövde det mest. Man har nu hunnit en bra bit på vägen och snart ska denna monumentala orättvisa vara förpassad till historiens sophög.

Det är lätt för M och KD att slå sig för bröstet att de minsann satsar mest på pensionärerna. när största delen av jobbet redan har gjorts av andra. Dessutom mer än rätt att de som förorsakade den orättvisa beskattningen bidrar äntligen till att avskaffa den.

Jag välkomnar att även M nu är inne på att den orättvisa skatten måste bort, men de partier som genom riksdagsbeslut startade orättvisan (Allianspartierna och SD) borde tala om att de gjorde fel och de borde be Sveriges pensionärer om ursäkt för att ha berövat dem välbehövliga slantar under alla dessa år. I stället för att framställa sig som pensionärernas välgörare borde M i Nynäshamn lägga sin energi på att påverka sitt parti att aldrig mer komma på idén att införa nya skatteskillnader mellan löntagare och pensionärer.

Stephanie Listerdal (S), PRO:s samorganisation i Nynäshamn