Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Magstarkt av S om flytten av fritids

Det blir magstarkt när Patrik Isestad (S) går ut i NP och ifrågasätter flytten av fritids i Segersäng till Tallbackaskolan. Jag tror att de flesta minns hur ordförandebeslutet om stängningen av Fagerviks skola och Stora Vika Skola fattades bara några dagar innan stängningen. Där fick nämnden inget besked över huvud taget, och vårdnadshavare fick ingen framförhållning.

Segersängs fritids sattes in som en tillfällig åtgärd i väntan på en skola som utlovades av Socialdemokraterna i flera år. Jag satt själv med i det föräldraråd som bildades för att bland annat diskutera skolfrågan, när jag bodde i Segersäng. Så sent som 2012 så lovade dåvarande ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden att skolan skulle stå klar redan 2013. Löften som helt saknade grund. Hela Segersäng kunde då känna sig ”blåsta på konfekten”.

Barackerna i Segersäng är av en utdaterad modell, och behöver tas bort. De sades dessutom upp redan i december, dvs. när ordföranden i Barn- och Utbildningsnämnden var socialdemokrat. Frågan om barackerna hade då redan lyfts flera gånger av oss i oppositionen, under lång tid, och förvaltningen väntade på riktning från politiken, men flera socialdemokratiska ordföranden hade valt att undvika frågan – under många år. Patrik Isestad är en av dem. Man visste mycket väl om att barackerna skulle försvinna, men vågade inte ta i frågan. Särskilt i anslutning till valet. Man vågade heller inte ordna möten med föräldragruppen från Segersäng, vilket borde ha gjorts för flera år sedan. Utöver detta har man inte heller diskuterat med rektor och förvaltning om läget.

När vi nu haft möten med föräldragruppen, och rektor och förvaltning tillsammans, har allt mer information kommit fram. Det finns flera aspekter av frågan, och det är varken svart eller vitt. Det finns en aspekt av service och bekvämlighet med att ha fritids i Segersäng. Det är lättare att hämta barn på valfri tid nära hemmet, och jag förstår den fördelen. Det som dock väger tyngre är att barnen i Tallbacka får en mer likvärdig skolgång, och mer sammanhängande skoldag. De får bland annat möjlighet att ta del av Kulturskolans utbud, får tillgång till idrottssal och slöjdsal, och de får möjlighet till läxhjälp. Detta går inte att erbjuda i Segersäng. Barnens rätt till likvärdig skoldag måste väga tyngre än placeringen av lokalen. Det har inte heller gått att hitta någon annan fritidsverksamhet som bedrivs på annan ort, eftersom fritids ska bedrivas i anslutning till skolan.

Detta lyftes som informationsärende för Barn- och Utbildningsnämnden nyligen, och det gjordes klart att tidigare styre låtit detta hända, att alternativen tagit slut, och att det inte funnits någon vilja av S att göra något annat än att ta bort fritids. Med de pedagogiska skälen som räknats upp ovan så fanns det inte några invändningar från någon i nämnden. För att kunna ge besked till vårdnadshavare så snabbt som möjligt så fick förvaltningen titta på om det behövdes ett ordförandebeslut, för att inte skjuta på beskedet ytterligare en månad.

Med detta sagt blir det väldigt märkligt när socialdemokrater två dagar senare delar ut flygblad med uppmaningen att ”Rädda fritids i Segersäng” och med uppmaningen att ställa mig till svars. Det tåget har redan gått, och S la inte sticka kors för att det skulle bli något annat. De är högst delaktiga i beslutet.

Vi jobbar nu hårt tillsammans med förvaltningen för att göra det bästa av situationen, och så att verksamheten så snart som möjligt kan presentera mer detaljer för vårdnadshavarna. Vi har även som ambition att föra fortsatt dialog med föräldragruppen för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en lyckad flytt.

Marcus Svinhufvud (M) – Kommunalråd och ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel