Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Så hanterar vi vattenbristen i sommar

I Stockholmsregionen är grundvattennivån långt under de normala vilket kan bli stora problem i sommar, inte minst ute på öarna i vår skärgård. Problem, inte bara hos alla boende i vår vackra skärgård utan också sommargäster och företagare.

Vid vattenbrist kan vi med fördel införa bevattningsförbud och spara på vattnet på olika sätt men ibland kan det orsaka stora skador. Risken för skogsbränder ökar också kraftigt vid långvarig torka, vilket vi inte minst minns från sommaren 2018.

I dag kan kommuner söka bidrag hos MSB för att utföra åtgärder för att förebygga naturolyckor i bebyggda områden. Naturolycka avser i detta sammanhang skred, ras eller översvämning men dessvärre innefattas inte åtgärder för att hantera vattenbrist och torka. Vi Moderater vill ändra anslagsändamålen för anslaget 2:2 ”Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor” på utgiftsområdet försvar och samhällets krisberedskap till att också innefatta vattenbrist och torka.

Det finns flera möjligheter att förebygga vattenbrist, avsaltningsanläggningar och på sikt måste också möjligheterna att återvinna vatten, för ex jordbruk, bli bättre. Vi behöver naturligtvis alla agera klimatsmart i vårt dagliga liv för att begränsa klimatförändringarnas effekter, som i förlängningen påverkar mängden nederbörd och tillgången på vatten.

Med gemensamma åtgärder samtidigt som en ändring i anslagsändamålet för att skapa möjlighet att bättre arbeta förebyggande skulle vi kunna komma mycket längre än var vi är idag.

Alexandra Anstrell (M) Riksdagsledamot i Försvarsutskottet, Stockholms län

Läs också: Många droppar små – här är 14 enkla tips på hur du kan spara vatten

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel