Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Skolfrukost en desperat S-jakt på röster

Svar till Gill Lagerberg om skolfrukost.

Den så kallade frukostsatsningen infördes dagarna före valet förra året via ett ordförandeförslag i Barn- och Utbildningsnämnden. Det var ett förslag som inte hade beretts av förvaltningen, saknade förankring i verksamheten, och ingen hade bett om satsningen. Det var helt enkelt ett ogenomtänkt förslag som enbart hade som syfte att locka väljare i valspurten.

Förslaget fick troligtvis omvänd effekt i valet, då syftet var så uppenbart, och de flesta förstår att skolans begränsade medel behöver gå till skolverksamheten. Det visar sig nu i utvärderingen att det på vissa skolor ekat tomt, och på vissa skolor har några elever dragit nytta av frukosten. Men nyttan har alltså varit begränsad.

S väljer nu att attackera förvaltningen för att de inte anser att ”utvärderingen kan kallas för utvärdering”. De hade velat lägga lika stor utredningsinsats som utredningen av de kommungemensamma särskilda undervisningsgrupperna – som genomfördes nyligen. Den utredningen kostade 300 000 kronor, och var för något som är lagstyrd verksamhet och som tydligt riktar sig till de som behöver hjälpen mest. Det finns ingen lag som säger att skolan ska erbjuda gratis frukost. Dessutom är budgeten för frukostsatsningen 400 000 kr. Ska man låta en utvärdering få kosta motsvarande 75 procent av själva satsningen?

Faktum är att socialdemokrater med glädje lovar allt till alla, särskilt när det är någon annan som betalar. Men det måste finnas konsekvenstänk även här. Ska de få utredare vi har tillgängliga lägga all sin tid på en utvärdering av något som så uppenbart har begränsad nytta, inte tillhör skolans ansvarsområde, och som alla vet infördes för att locka väljare dagarna före valet? Är det seriöst av S att ifrågasätta förvaltningens utredningsarbete när man själv inte hade utrett ordförandeförslaget det minsta innan det pressades igenom i nämnden dagarna före valet?

Denna fråga handlar inte om huruvida frukost är viktigt eller ej. Där är vi troligtvis alla överens. Det handlar inte heller om huruvida det är nödvändigt med tillräckligt beslutsunderlag eller ej. Där är vi också överens. Det handlar snarare om huruvida politiska nycker ska diktera villkoren för professionen, och urholka elevpengen – som ju ska gå till att uppfylla skolans uppdrag. Detta var ett förslag med grumligt syfte, som ingen ville ha, och som lett till stress, ökade kostnader, och halvdana resultat. Det behöver inte ödslas hundratusentals kronor och mer utredningsresurser för att ytterligare understryka detta. Vi prioriterar hellre att lägga alla dessa pengar på skolpengen, så kan varje rektor avgöra vad de vill lägga pengarna på för att ge stöd till de elever som behöver det mest. Det ska inte bestämmas av socialdemokratiska politiker i desperat jakt på populiströster.

Marcus Svinhufvud (M)

Ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel