Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Suhonen, vilka är det som egentligen ökar klyftorna i vårt samhälle?

Daniel Suhonen skrev ett spännande inlägg i NP som vi gärna vill kommentera.

Du är ju inte härifrån Nynäshamn utan arbetar på den fackföreningsägda tankesmejdan Katalys, vilket delvis förklarar perspektivet, även om man får förmoda att du är medveten om att Nynäshamn som enda länskommun bara styrts av Socialdemokrater, fram till nu och därför borde kunna räknas som ett socialdemokratiskt skyltfönster och kvittot på hur det blir när ni styr.

Under alla år av Socialdemokratiskt styre (lokalt och nationellt) har klyftorna i vårt samhälle ökat trots höga skatter och höga bidrag. Svaret hur vi minskar våra samhällsklyftor ligger fortfarande inte i att ännu en gång höja skatter, som socialdemokraterna gjort så många gånger tidigare – tvärtom!

Utanförskap och fattigdom som går i arv ökar i Sverige idag. Vi måste motverka permanent och ärftlig underklass. 26 procent av barn till föräldrar som fått bistånd tar också emot ekonomiskt bistånd senare i vuxen ålder (Edmark & Hanspers, 2011). Barn till föräldrar som är bidragsberoende har i genomsnitt sämre resultat i skolan, hoppar av gymnasiet i större utsträckning och löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa (Mörk, Sjögren & Svaleryd, 2015). För att utjämna klyftorna i vårt samhälle måste vi sänka skatter och minska bidrag.

Skatten är för hög för de med lägre inkomster. Idag har Sverige, efter regeringens skattehöjningar, världens högsta marginalskatter vilket försämrar förutsättningarna för tillväxt. Detta gäller även för Nynäshamn! Vi måste se till att förutsättningar för tillväxt finns i Nynäshamn. Det enda som skapar en stärkare välfärd är att företag kan ha råd att anställa fler personer och erbjuda högre löner. Att vanliga arbetande personer i vårt samhälle får behålla de pengar de har tjänat och kan spendera. Detta är hur välfärd fungerar på riktigt och det är så man minskar klyftorna i samhället. Det är även så vi ska stärka välfärden i Nynäshamns kommun, inte genom att höja skatter för företag och privatpersoner.

Daniel, du pratar om så många olika satsningar som behövs göras i vår kommun. Men var fanns denna energi när Socialdemokraterna hade makten i Nynäshamn under 103 år? Socialdemokraterna lämnade efter sig en ohållbar skolsituation där barns hälsa riskeras i mögliga skollokaler och baracker. Inte ett enda nytt äldreboende har byggts sedan 70-talet förutom någon utbyggnad och renoveringar har inte funnits på kartan. Självklart jobbar vi i alliansen ihärdigt med att släcka alla bränder efter det gamla styret och att komma på banan med allt detta som fortfarande behövs göras i vårt gemensamma Nynäshamn.

Harry Bouveng (M)

Marcus Svinhufvud (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel