Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M svarar om gynmottagningen

Replik

För oss i den blågröna koalitionen är det självklart att Region Stockholms uppdrag är att ge likvärdig vård för alla invånare. Vår utgångspunkt är att vården ska vara likvärdig, erbjuda god valfri och hålla hög kvalitet. Sedan vårdval Gynekologi infördes så har antalet avtal mellan regionen och gynekologmottagningar ökat från 30 till 45 stycken. Det betyder att antalet mottagningar ökat med 50 procent sedan vårdvalet infördes.

Nynäs gynekologmottagning är belägen i Nynäshamns sjukhus och håller öppet på onsdagar då de träffar patienter hela dagen. Driften sköts av Södertälje sjukhus, som också bedriver mycket fin gynekologi. Det finns inga nedläggningsplaner utan syftet är just att erbjuda en god vård nära patienterna.

När vårdgivare ibland väljer att lämna vårdvalen är inte alltid lösningen att Region Stockholm i egen regi ska utföra verksamheten. Lösningen är att hitta nya som kan bidra till att både korta köer, bidra med innovationer och utveckla vården.

Socialdemokraternas lösning på allt tycks däremot vara att all vård ska drivas i egen regi. Ivern att ta ifrån människor, och i det här fallet - kvinnors val av gynekolog, är för oss en gåta. Ifall Socialdemokraterna hade varit för att alla kvinnor ska ha rätt att välja hade man inte drivit på för att privata verksamheter ska tas över. Deras brist på en jämlik vårdpolitik är oroande och det blir än mer tydligt att socialdemokraternas taktik endast går ut mer på skrämselpropaganda genom en ideologisk häxjakt på vårdval, än att se till patienternas bästa.

Låt oss påminna om att väntetiderna i regioner som styrs av Socialdemokraterna är betydligt längre än i Stockholms län. Vi moderater står upp för kvinnors rätt att välja sin gynekolog, allt annat leder till sämre valfrihet för Region Stockholms kvinnor och till längre väntetider. Vi kan se att kvinnor inte alltid går till den gynekolog som ligger närmast hemmet utan en viktig faktor är också för många att mottagningen ligger nära ens dagliga sysselsättning. Den politiska ledningen i Region Stockholm har under flera år kortat vårdköerna genom en mångfald av aktörer, patienters rätt att välja gynekolog och en långsiktig hållbar ersättningsmodell.

Revidering av vårdvalen görs löpande och det är ett arbete som pågår i dialog med vårdgivarna. Omkring halvårsskiftet kommer vårdval gynekologi att revideras, och vi är beredda att se över ersättningsmodellen för att ytterligare främja tillgänglighet såväl som geografisk spridning. I den uppföljning som gjorts kan vi se att tillgängligheten i Region Stockholm är god och 98 procent av patienterna får behandling inom vårdgarantin. Att som socialdemokraterna, vilja lägga ner vårdvalet skulle däremot få totalt motsatt effekt.

Vi i den blågröna koalitionen anser att kvinnor har lika stor rätt till valfrihet i vården och därför får vi aldrig tumma på rätten att välja sin egen gynekolog.

Vård- och valfrihetsregionråd Tobias Nässén (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel