Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Varför luras S om gynmottagningen?

Artikel 7 av 10
Hotet mot gynmottagningen
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna driver kampanj efter kampanj mot en nedläggning av gynmottagningen i Nynäshamn. Senast den 1 maj nämner Socialdemokraterna i ett tal hur illa denna nedläggning är. Men vi Moderater undrar var beslutsunderlaget om att lägga ner gynmottagningen i Nynäshamn är och var beslutet har tagits? Frågan har inte drivits av oss Moderater och i region Stockholm finns inte heller detta beslut att hittas. Från såväl hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Regionen som ansvarig verksamhetschef på Södertälje sjukhus får vi uppgifter om att verksamheten planeras fortsätta, det finns inga planer på att stänga. Man kan därför fråga sig vilken vinning Socialdemokraterna ser i att gå ut och lura våra invånare?

Ni Socialdemokrater vet lika väl som oss att detta inte är en kommunal fråga utan en regional. Därför är det inte möjligt för oss på kommunal nivå att fatta ett beslut om att lägga ner en gynmottagning eller till exempel geriatriken (som uttalats av er tidigare) och som nu också är kvar, trots falska hot om nedläggning från Socialdemokraterna.

Gynmottagningen i Nynäshamn drivs på ett särskilt uppdrag från regionen, av Södertälje sjukhus. Mottagningen är öppen en heldag i veckan och bemannas då av barnmorska och gynekolog. Uppdraget är att bedriva specialiserad vård för att hjälpa kvinnor med prioriterade behov av gynekologi. När man behöver mer hjälp kan man hänvisas till den större kliniken på sjukhuset i Södertälje.

Socialdemokraterna har uttalat sig om att det måste finnas ett reservsystem och har föreslagit SLSO, dvs. egen regi. Ni glömmer nog att gynmottagningen vi har i Nynäshamn redan är en filial till Regionens egenregi.

Det har alltid varit en större utmaning för kommuner som är belägna längst ut i länet att rekrytera personal, också inom sjukvården. För Moderaterna är inte driftsformen viktigast, utan tillgänglighet och kvalitet ska vara avgörande och det har aldrig blivit enklare att rekrytera när allt drivs offentligt, snarare tvärt om. För Socialdemokraterna framgår det dock mycket tydligt att allting ska läggas i egen regi och valfriheten för Stockholms kvinnor ska försvinna.

Idag vet vi att vissa kvinnor väljer att gå till en gynekolog nära där man bor, medan andra väljer att gå till en gynekolog nära arbetsplatsen. Med goda kommunikationer i vårt län finns det många olika lösningar t ex i södra delarna av Stockholm. Idag finns bara inom vårdval Gynekologi 44 mottagningar, exklusive akutsjukhusen, att välja på, vilket är betydligt fler än innan vårdvalet kom till. Bara inom Region Stockholm har vi 39 olika vårdval och vad gäller gyn så finns det en gynmottagning i ungefär hälften av alla kommuner. Tillgängligheten till vård är generellt sett god och till skillnad från i många andra regioner där Socialdemokraterna haft inflytande, får Stockholmarna gynekologvård inom vårdgarantin. I Södra länet finns för övrigt 8 stycken mottagningar verksamma inom vårdvalet.

Vi behöver jobba tillsammans för att göra gynmottagningen mer tillgänglig. Att istället sprida falsk information och oro om nedläggning är fel fokus. Moderaterna och Socialdemokraterna har trots allt samma mål i detta ärende: att få en mer tillgänglig och fungerande gynmottagning. Vi kommer göra vårt för att skapa en attraktiv kommun, dit fler nya invånare vill komma och som också kan locka hit fler specialister.

Vi kommer arbeta aktivt i dialogen med Regionen då vi anser att det är en bättre väg att gå än att sprida desinformation om icke fattade beslut som enbart skapar oro bland Nynäshamns invånare.

Harry Bouveng, kommunstyrelseordförande

Marcus Svinhufvud, ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Anders Karlsson, vice ordförande i socialnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel