Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Maktspelet måste läggas åt sidan – nu borde vi börja samarbeta för kommunens bästa"

Nynäshamns kommun måste fokusera på att förbättra sin kärnverksamhet, skriver Emma Solander (MP) och Kerstin Andersson (MP) i en debattartikel. Politikerna bör lägga gammalt groll åt sidan och börja skapa bättre service för medborgarna, anser de.

Tack alla medlemmar i Nynäshamns kommun för ert engagemang och arbete för en bättre samhällsservice.

Enligt kommunallagen är alla invånare medlemmar i kommunen, och de av medlemmarna valda kommunpolitikernas främsta uppgift är att behandla alla sina medlemmar lika och ge lagstadgad samhällsservice.

Kommunmedlemmar mår bra när samhällsservicen är bra. Kommunpolitikerna har då lyckats uppnå grundnivån i sitt uppdrag. Medlemmarna skapar förutsättningarna för företagande, nya inflyttningar och arbetstillfällen.

Om medlemmarna så önskar, och skatteintäkterna tillåter finns det frivilliga och ej lagstadgade uppdrag som kommunpolitikerna kan pyssla med, till exempel näringslivsutveckling.

Vi är del av ett samhälle med social mångfald, det fria valet som Alliansens partier förespråkar kan vara suveränt, om resultatet är en likvärdig samhällsservice för alla.

Den äldre kvinnliga medlemmen står förväntansfull framför spegeln och gör sig fin, finaste blusen och läppstift på läpparna, det är dags för hennes enda veckopromenad, 20 minuter med hemtjänsten. Det ringer i telefonen, hemtjänsten ställer in promenaden på grund av regn. Medlemmen gråter, hon har ju regnrock och paraply, men nu dröjer det ännu en vecka innan hon får andas frisk luft. Sveket gör ont i hjärtat, tänk om politikerna hade lyckats uppnå grundnivån i sitt uppdrag.

En äldre manlig medlem får inte längre umgås med andra vid sina måltider på grund av corona, utan sitter i sin ensamhet i sitt kök och äter. Maten är vällagad men näringsrika grönsaker fattas då detta dragit in på för att klara budgeten i kommunen.

Läraren tar hand om sina elever, men det är kämpig när många kollegor blivit uppsagda och mer ansvar nu ligger på hens bord. Färre kollegor är ett faktum då dessa har fått lämna sina uppdrag så kommunen kan hålla sin tajta budgeten. Det känns i ledsamt som förälder att lämna sitt barn på skolan där lärarna inte har det förutsättningar de behöver för att ge våra barn den grundläggande trygghet och tid de kräver. Tänk om skolpersonalen kunde känna att dom gör ett bra jobb.

Hur ska kommunens medlemmar få den samhällsservice de har rätt till?

Miljöpartiet tror att svaret är att sätta ned foten genom att omvärdera det som sker i kommunpolitiken just nu. Börja tänka vi (kommunmedlemmarna) istället för jag (valframgång).

Vi politiker behöver lämna det förflutna åt historien, och börja agera för idag. Ta ansvar, och ändra vårt beteendemönster för framtidens bästa. Vi måste släppa prestigen, maktspelet mellan partier och tidigare misslyckanden och snarast börja arbeta för att skapa den bästa likvärdiga samhällsservicen för Nynäshamns kommuns medlemmar.

Vi politiker bör påminna oss om vårt grunduppdrag:

1. Politiker beslutar om samhällets riktning/prioriteringar.

2. Tjänstemännen planerar, budgeterar och genomför uppdragen objektivt enligt politikernas åsikter och rambudget.

På grund av covid-19 och dess situation i världen ansåg Miljöpartiet de gröna i Nynäshamn att det var svårt att lägga en budget i juni och skickade tillsammans med Socialdemokraterna, Sorundanet tillbaka Alliansens förslag på budget på återremiss och bad om att få återkomma i november då förhoppningsvis mer klarhet finns.

För att kunna fastställa en kommunal budget ansåg vi oss ha otillräckliga kunskaper om eventuella statliga medel, resultat när det gäller arbetslöshet, situationen i skolor, antal sjuka samt sjukvårdens behov.

För över två år sedan informerade Sveriges kommuner och regioner (SKR) Nynäshamns kommun att vår kommunala skatt är relativt låg om man jämför med andra kommuner med samma antal invånare och förutsättningar storleksmässigt samt geografiska plats i Sverige.

Alliansens förslag till skatteökning lämnar återigen både barn och skola samt socialtjänsten med äldreomsorg på minus. Vi i Miljöpartiet ser att en skälig skattehöjning nu är nödvändig.

I en insändare i Nynäshamns Posten daterad 23/7 uttrycker Harry Bouveng en oro avseende ekonomin i kommunen och regionen. Bouveng skriver att vi måste klara av "de nödvändiga" uppdragen först och främst. I en tidigare insändare har Bouveng visat sitt ansvarstagande genom att lova tvärpolitiska samtal om budgeten. Tyvärr har inte detta skett.

I en insändare nyligen inbjuder Antonella Pirrone (KD) Miljöpartiet till samtal om äldrefrågor. Vi samtalar gärna om hur ni tror att ett kvalitetsledningssystem (till exempel det som används i Sigtuna) skulle kunna säkra en likvärdig kvalitet i äldreomsorg oavsett om ett omvårdnadsbolag eller kommunen är huvudman. Ett annat ämne som vi har varmt om hjärtat är hur kommunens storkök redovisar sin miljöpåverkan.

Marcus Svinhufvud (M) framför i sin insändare daterad 22/7 att han är orolig gällande lokaler och dess hyressättning vilket kan drabba privata aktörers eventuella hyror, och vill därför ge nyetablerade privata aktörer “etableringsstöd”. Detta anser vi är fullkomligt fel.Ekonomiskt stöd ska vara lika för alla.

Svinhufvud frågar också Socialdemokraterna om råd gällande deras tankar gällande att skapa “friska lokaler“, är detta en inbjudan till tvärpolitiska samtal för att uppnå samsyn om nödvändiga uppdrag?

Som medlemmar i kommunen kan vi inte längre sitta på soffan och klaga i sociala medier dagarna i ända. Nu är det dags att agera och ändra våra beteendemönster för att skapa det samhället vi idag och i framtiden vill leva i.

Emma Solander, gruppledare för Miljöpartiet de gröna Nynäshamn

Kerstin Andersson, ordförande Miljöpartiet de gröna Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel