Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Medborgarna kan skilja på förslag och beslut"

Liberalen Bo Persson skriver i en debattartikel att han tycker att Nynäshamns kommun bör ompröva de rutiner som innebär att nämnderna hemlighåller tjänsteutlåtanden inför politiska beslut.

Anmäl text- och faktafel

På Nynäshamns kommuns hemsida (2019-11-06) kan man läsa ett uttalande av en av kommunens förvaltningschefer: "Att gå ut med förvaltningens förslag till beslut innan nämndsammanträdet kan ses som att sprida felaktig information om nämnden beslutar annat än vad förvaltningen har föreslagit".

Ett märkligt uttalande, som underskattar kommuninvånarnas fattningsförmåga. Det framgår av tjänsteskrivelser att det är förvaltningens förslag till beslut. När nämnd senare har fattat beslut i ett ärende framgår det av protokollet vad som beslutats. Oftast blir besluten i enlighet med förvaltningens förslag, men det är inte ovanligt att nämnden ändrar en eller annan detalj när nämnden beslutar i ärendet.

Som fritidspolitiker i en nämnd kan man behöva diskutera förslag till beslut med sina partikamrater. Med de tidigare rutinerna har man som nämndledamot kunnat kontakta partikolleger och bett dem titta på ärendet på kommunens hemsida i god tid innan nämndmöte.

Nämnder hantera vissa ärenden som är myndighetsbeslut mot enskild. Dessa ärenden ska naturligtvis hemlighållas tills beslut är fattat.

Bo Persson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel