Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Möjligheten att välja gynekolog finns i den blågröna teorin men inte i praktiken"

Liselott Vahermägi (S) och Meeri Wasberg (S) skriver i ett debattsvar att det i praktiken inte finns några bra möjligheter för kvinnor i Nynäshamn, Haninge och Tyresö att välja gynekologisk vård.

Anmäl text- och faktafel

Så bra att Tobias Nässén och Harry Bouveng tycker att det är viktigt med kvinnors möjlighet att välja gynekolog. Det tycker ju vi också!

För att kunna välja behöver det dock finnas reella valmöjligheter. Det gör det inte idag för kvinnor som bor i Nynäshamn, Haninge och Tyresö. Tillgången till en gynekolog i våra kommuner är i stort sett obefintlig. Precis som herrarna skriver i sitt svar finns det en gynekologisk mottagning i Nynäshamn som är öppen en dag i veckan och kanske är det just därför som vi har mött så många kvinnor som inte kan få tid i Nynäshamn trots att de bor här. Nu kan de inte heller få tid i Haninge eftersom gyn inte finns där längre. De enda alternativen är inne i Stockholm och även dit är det långa väntetider.

Den 26 september kunde vi läsa detta i tidningen Mitt i Haninge:

"Tusentals kvinnor i Stockholm tvingas vänta för länge för att få tid hos gynekolog. Bakom de ökade köerna står krav som tvingar mottagningar att stänga. Aleris i Handen är en av de som stängt.

– Två ställen hade inga tider förrän årsskiftet. Det är helt galet, säger Elin Bohman som har endometrios."

Vi uppfattar det som att kvinnors vård och kvinnosjukdomar inte är ett prioriterat område för den blågröna politiska ledningen i Region Stockholm. Vi socialdemokrater skulle prioritera på ett annat sätt. Som vi skrev i den förra debattartikeln kräver vi att regionen öppnar gynekologiska mottagningar i egen regi eller ger privata aktörer i uppdrag att erbjuda denna vård på de ställen där tillgängligheten idag brister. Vi prioriterar kvinnornas valfrihet och trygghet framför vårdbolagens etableringsfrihet och att detta borde vara alla partier prioritering om man värnar om sina invånares hälsa.

Det är ledsamt att konstatera att de som svarar på debattartikeln inte verkar ha läst den ordentligt, eller möjligen läst den med sina ideologiska skyddslappar allt för hårt spända för ögonen. Ge kvinnorna på Södertörn reella och inte bara imaginära möjligheter att välja vård.

Vi tycker också att Harry Bouveng, som är kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, borde slåss mer för kvinnor i Nynäshamn och våra möjligheter att välja. Det som Harry Bouveng säger sig värna. Det är dags att ta strid för våra rättigheter nu. Vi är också regionpolitiker och samverkar gärna med alla som vill i denna viktiga fråga. Låt oss politiskt jobba tillsammans - för alla kvinnors rätt att välja.

Liselott Vahermägi (S), regionpolitiker och ordförande för S-kvinnor i Nynäshamn

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge och regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel