Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt MP: Vad gör styret i Nynäshamn för klimatet?

Härligt att Nynäshamns Posten uppmärksammar världens största klimatmanifestation.

Klimatet är vårt allvarligaste välfärdshot under det närmaste decenniet, enligt World Economic Forums globala riskrapport för 2019. Vi måste halvera världens utsläpp till 2030 för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Varje år vi väntar reduceras två år från denna deadline.

I den senaste rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC), som är en av vår samtids mest granskade med över 6 000 forskningsreferenser, är slutsatserna otvetydiga om att våra utsläpp ger upphov till klimatförändringar.

Riskerna med att fortsätta utan förändring är enorma. Sveriges nya “Pippi Långstrump“ Greta Thunberg påpekar den bistra sanningen och vi måste alla ta större ansvar och ge oss in i förändringens tid. Där vi väljer pendeltåget till affärsmöten i stan istället för Range Roverns bekvämlighet, där vi tar tåget ut i världen på semestern istället för exotiska resor till världens alla hörn. Vi måste göra detta för våra barns skull. Vi har inte all tid i världen längre.

Om vi inte förmår reagera på denna forskningsrapport, vilken rapport kommer då vara värd vår uppmärksamhet framöver? World Economic Forums riskrapport 2019 för också upp globala geopolitiska spänningar som det största kortsiktiga hotet på planeten. Det betyder att många nationella ledare kommer att prioritera annat än klimatet under den närmaste tiden.

I Sverige har vi exempelvis ägnat flera månader åt att lösa regeringsbildningen. Så, vem ska agera då?

Därför riktas blicken nu allt oftare mot vår närmaste demokratiska instans: kommunerna. Även IPCC lyfter de lokala systemen som ett av fyra globala system som är av största vikt inför framtiden, just på grund av nationella låsningar. Utan lokala beslutsfattare kan 1,5-gradersmålet inte nås.

Jag vill nu gärna veta vad minoritetsstyret med Moderaterna och Harry Bouveng i spetsen gör i Nynäshamn för att minska 1.5 gradersmålet. Nog måste kommunen kunna göra mer än att släcka ned kommunhuset en timme om året?!

Emma Solander (MP)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel