Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Någon måste alltid kämpa för naturen – vi i MP gör det"

Miljöpartiet i Nynäshamn skriver i en debattartikel om sina politiska prioriteringar och om sitt förslag till kommunal budget för 2021.

Maten vi äter, luften vi andas, vattnet vi dricker och klimatet som gör vår värld beboelig kommer allt från naturen. Så beskriver FN varför vi firar årets världsmiljödag femte juni som vi gjort varje år sedan miljökonferensen i Stockholm 1972. Beskrivningen om varför denna dag firas fortsätter med insikten om att vi lever i exceptionella tider där det sällan har varit tydligare att för att bry oss om oss själva måste vi bry oss om naturen. Därför är naturen temat för årets världsmiljödag.

Vi är stolta över att vi regering bland mycket annat ha ökat miljöbudgeten med 110 procent, inrättat 1000 nya naturreservat och ökat stödet för skydd och skötsel av värdefull natur med över 4 miljarder kronor.

För oss i Miljöpartiet är världsmiljödagen en påminnelse om varför vi finns. Vi bildades för att någon alltid måste kämpa för naturen när den hotas av kortsiktiga intressen. Oavsett vilka frågor som är hetast i debatten för tillfället.

Därför kommer vi alltid att ta strid för den biologiska mångfalden genom att skydda naturområden som hotas. Vi kommer alltid värna pollinerande insekter och andra arter genom att kräva mer ekologiskt och låta växtlighet och liv få plats i de projekt som planeras runt om i vårt land. Vi tar varje chans vi får att skydda skog som andra vill hugga ner och vi kommer aldrig sluta tjata om att den skog som ändå brukas ska brukas hållbart utan hyggen.

Allt det här gör vi i kommunen, regionen, riksdagen, regeringen och EU-parlamentet. Även när det inte genererar rubriker eller någon annan diskuterar miljöfrågor, på världsmiljödagen och alla andra dagar. Vi gör det även när det blir obekvämt för att det blir en konflikt orsakad av ekonomiska intressen. Vi kämpar för naturen i vått och torrt för att någon alltid måste göra det.

Det är nu dags att skapa ett mer hållbart Nynäshamn, en kommun som betraktar till exempel ekonomi, tillväxt, produktion, kommunikation och försörjning på ett annorlunda sätt. Målet finns inom räckhåll, och det välkomnas som en stor värmande famn. Det här samhället är annorlunda.

Och annorlunda betyder bättre. Vi vet att klimatförändringar och andra miljöhot påverkar människor över hela planeten, inklusive oss i och runt Nynäshamns kommun. Det påverkar vår ekonomi och vår trygghet. Som människor är vi helt beroende av en planet som mår bra och kan ge oss den friska luft, den näringsrika jord och det rena vatten som vi behöver.

För oss i Miljöpartiet hänger en frisk planet och friska välmående människor ihop. Idag överutnyttjar vi både våra naturresurser och vår egen energi som människor. Många människor känner oro, stress och press, snarare än att de har en bra balans och mår bra i livet. Det är en förutsättning för vårt gemensamma samhälle att vi har framtidstro! Skolan ska ge unga förutsättningar att förverkliga sina drömmar, arbetsmarknaden ska ge människor utvecklingsmöjligheter och möjligheter till ett livslångt lärande.

Inför år 2021 lägger Miljöpartiet de gröna i Nynäshamn ett eget förslag till kommunbudget med prioriteringsområden för kommunfullmäktige att ta ställning till. De satsningar vi vill göra fokuserar på barn och ungas förutsättningar i livet, miljö och klimat och vår sociala och ekonomiska välfärd. Det är grunden till ett samhälle som växer tillsammans, utan att överutnyttja våra resurser, utan att lämna människor utanför. Tänk om vi kunde ställa om och skapa ett samhälle som minskade vår miljöpåverkan, gav fler lokala hållbara jobb, lät våra barn äta närproducerad hälsosam mat och också bidrog både till mindre skadliga kemikalier i havet och barnens kroppar. Vi vill styra om hela Nynäshamn till en kommun som tar ansvar över de resurser vi har och hur de ska användas på bästa sätt för att skapa hållbara liv och en hållbar planet.

Det är vår vision - och den är fullt möjlig att förverkliga.

Emma Solander (MP)

Anna Evans (MP)

Kerstin Andersson (MP)

Leif Branting (MP)

Bengt Holwaster (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel