Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Nya Moderaterna finns inte längre – har ersatts av högerspöken"

Emma Solander (MP) och Kerstin Andersson (MP) skriver i ett debattsvar att de tycker att Moderaterna håller på att bli ett alltmer konservativt högerparti.

Svar till kommunalrådet Harry Bouveng (M) gällande debattartikeln "Självklart att ta ställning mot förtryck av utsatta grupper – men vi måste vara realistiska".

Nu har högerspökerna verkligen kommit fram ur garderoben och trängt undan Fredrik Reinfeldts “nya moderater”. Vilket påstående ska vi tro på? Att alla blivit fattigare efter införandet av en fördelningspolitik som högerspöket väljer att kalla socialistisk, eller att löneklyftan mellan hög- och låginkomsttagare ökat även efter skatt? Höginkomsttagare har blivit rikare.

Samma spöke får ett väl tilltaget försörjningsstöd som finansieras uteslutande av skattemedel, ett socialistiskt påfund.

Ett annat socialistiskt påfund är vårt skattesystem som gynnar tillverkningsindustri och företagande. Syftet är att bibehålla och skapa arbetstillfällen som gynnar landets välbefinnande. Att ha en välmående befolkning är bra för produktiviteten och effektiviteten i näringslivet.

Våra barn får en sämre start i livet då kvaliteten i skolan nedprioriterats som ett resultat av ett vallöfte att inte höja kommunalskatten. Innan valrörelsen var det känt att skatteunderlaget troligen inte skulle öka i samma takt som kostnadsutvecklingen.

Är det är läge att be om ett ekonomiskt bidrag från statskassan? Priset skulle vara att staten återtar sitt ansvarar att säkra att alla barn får en likvärdig start i livet.

Var det verkligen bättre förr? Som amatörer kan man ta på sig bruna, blå, röda eller gröna glasögon när man försöker tolka siffror om brottslighet. När man lyssnar på professionen på BRÅ och forskarna är svängningarna i kriminaliteten inte säkerställda ökningar eller minskningar förändringarna har varit plus minus noll dom sista åren. Enligt årets rapport från den 16/1- 2020 så har det Under 2019 anmälts cirka 1,54 miljoner brott, vilket var 1 940 färre än året innan. Det vill säga den verkliga tryggheten är oförändrad. Däremot har andelen av befolkningen som känner sig otrygga ökat, detta utan saklig grund.

Det är ett etablerat faktum inom kriminologin att utanförskap och segregering leder till ökad brottslighet. Vi var kanske bättre förr på att disponera våra skatteintäkter mot förebyggande åtgärder i kultur, fritids, och socialnämnder. Numera anses detta som dyrt och idealistiskt.

Grön makt ökar i Europa, Greta Thunberg ber våra ledare att lyssna på forskarna, Hundratusentals människor demonstrerar för klimatet.

Vilka ska ansvara för omställningskostnaderna? En mycket svår fråga då spöken underminerar solidaritet.

Vi behöver mobilisera all kraft vi har för att återigen låsa in spöken i en garderob där de kan tyna bort.

Emma Solander (MP)

Kerstin Andersson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel