Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Nya och svårberäknade kostnader uppstår om hemtjänsten läggs ned"

Ola Hägg (S) – som tidigare har varit ordförande för socialnämnden – skriver i en debattartikel om att en nedläggning av den kommunala hemtjänsten kommer att medföra ett flertal konsekvenser.

Hemtjänsten är en trygghetsservice för medborgarna. För en bra hemtjänst krävs en långsiktig personalpolitik samt en känsla av förutsägbarhet för de som tar del av omsorgen.

Kommunens verksamhet står idag för cirka 40 procent av alla insatser som görs, och nu ska den eventuellt läggas ned för att spara pengar. Det glöms bort att varje stor strukturförändring kostar under omorganiseringen. Kvittot på nedmonteringen uppgår till 6 miljoner nästa år, och då är inte kostnaderna i form av minskad kvalité och social oro inräknat.

Den utredning som ligger till grund för detta mycket stora ingripande svarar inte på alla frågor som krävs för ett informerat beslut. Det är missvisande att särgranska den kommunala hemtjänsten då man måste se äldreomsorgen som en helhet med kommunicerande kärl. Ibland flyttas kostnader och resurser internt. Bland annat stiger kostnaderna för mer komplexa omsorgsbehov och den kommunala hemtjänsten får, till skillnad från den privata sektorn, aldrig neka en person vård bara för att det är ekonomiskt ”ogynnsamt”.

En del av uppgifterna inom den kommunala hemtjänsten utförs också av funktionsvarierade personer, vilket tillför kvalitet i arbetarnas liv och gör samhällsnytta. Om den möjligheten försvinner kan nya kostnader uppstå som en direkt följdeffekt.

Utredningen är tämligen tunn. Det beror på att tjänstemannen som har skrivit utredningen fick oklara instruktioner från den politiska ledningen, och socialnämnden har inte givits möjlighet att tala om vad den vill ha utrett.

Men det som framkommer i rapporten är att äldreomsorgen som helhet är kostnadseffektiv. Den är billigare än rikssnittet, medan den kommunala hemtjänsten visar ett årligt underskott. Borde man inte då i första hand fundera över att öka budgettilldelningen till detta område?

När det gäller hur kostnader byggs upp finns ingredienser som Socialdemokraterna anser viktiga. Rätten till heltid är en prioritering som partier har tagit fram, tillsammans med fackföreningar, och den gäller bara för kommunanställda. Satsningen är medveten och infördes för en långsiktigt bra personalpolitik.

Ålder och erfarenhet kostar också pengar, och då kommunens verksamhet är äldre än LOV-företagen är även medelåldern högre.

Vilka signaler skickas till resten av kommunens verksamheter om detta ska ses som en kostnadsnackdel?

Socialdemokraterna ser med stor oro på hur ledarskapet går vidare i frågor som långsiktigt påverkar personalpolitiken, förutsägbarheten och kvaliteten i de tjänster som kommunen är ansvariga för. Kommunal hemtjänst behövs för en valfrihet värd namnet!

Ola Hägg (S), ledamot i kommunfullmäktige och ersättare socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel