Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Nyanlända går inte före i bostadskön – men vi måste ta ansvar"

Nynäshamns kommun låter inte nyanlända gå före i bostadskön, skriver socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD) i ett debattsvar.

Anmäl text- och faktafel

Sverigedemokraterna skriver i en debattartikel den 12 september att kommunen ställer grupper mot varandra och låter nyanlända gå före i bostadskön. Jag tackar för det eftersom det ger mig möjlighet att berätta hur kommunen arbetar med frågan och därmed rätta till några faktafel.

Beslutet som ni refererar till är ett tillägg i Nynäshamns kommuns riktlinjer för så kallade sociala kontrakt som handlar om att nyanlända kan erbjudas korttidskontrakt. Korttidskontrakt är en tillfällig boendelösning som kan bli aktuellt efter att den tvååriga etableringstiden har löpt ut och om personen själv inte kunnat ordna med en bostad - och därmed riskerar att bli akut bostadslös.

Ett tillfälligt boende genom sociala kontrakt eller korttidskontrakt - som även kan erbjudas till andra än nyanlända - är inte att gå före i bostadskön eftersom bostaden hyrs i andra hand och det är aldrig aktuellt att ta över kontraktet. Korttidskontrakt är inte heller förenat med en egen lägenhet, det kan vara kollektivt boende i en villa eller lägenhet där man delar toalett, dusch och kök med andra. Det är alltså en enklare typ av boende som inte förmedlas genom den ordinarie bostadsmarknaden.

Ni skriver även att ”Nynäshamn kommuns kostnader för försörjningsstöd ökade från 2017 till 2018 med 18,7 procent, med undantag för de kostnader som innefattar flyktingar som inte mäts eller redovisas”. Det stämmer att kostnaden för försörjningsstöd ökade under 2018 och anledningen till det var att fler beviljades försörjningsstöd. Däremot har boendekostnaderna för nyanlända minskat med cirka 5000 kronor per hushåll jämfört med 2018. Det beror på att kommunen erbjuder bostadslösningar i kommunen istället för tillfälliga boenden i andra kommuner, vilket blir dyrare.

Jag vill avslutningsvis säga att jag anser att det är av största vikt att Nynäshamns kommun tar ansvar för att nyanlända personer som har blivit anvisade till oss har möjlighet att stanna i kommunen. Nyanlända och deras familjer är våra framtida grannar, vänner, kollegor och en resurs för Nynäshamn.

Antonella Pirrone (KD), socialnämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel