Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Nyanlända har ingen förtur till förstahandskontrakt"

Socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD) skriver i ett debattsvar att nyanlända i Nynäshamns kommun inte får någon förtur till förstahandskontrakt. Kommunen förmedlar inte sociala kontrakt, framhåller hon.

Anmäl text- och faktafel

Under den felaktiga rubriken ”KD använder teknokratiska knep för att gynna nyanlända” kontrareplikerar SD:s Emilia Persson och Johan Wolf (30/9) på mitt svar (20/9) på deras första debattartikel, där de påstod att nyanlända går före i bostadskön.

Att skriva att det är KD eller Alliansen som bestämmer hur nyanlända ska få boende i Nynäshamn är att ge KD eller Alliansen en makt som vi inte har, de nya riktlinjerna antogs av samtliga partier representerade i socialnämnden. Bara SD röstade emot.

Jag har svarat som ordförande för socialnämnden, där även SD finns representerade, om hur kommunen arbetar med boendeteamet så att nyanlända får någonstans att bo och att se till så att ingen som riskerar att hamna på gatan gör det. Jag tvingas nu upprepa vad jag tidigare svarat: Nyanlända har ingen förtur till förstahandskontrakt.

Så här fungerar det: Från dag ett då en nyanländ person kommer till kommunen och får ett tidsbegränsat boende arbetar boendeteamet för att den nyanlände själv ska hitta bostad i vår kommun, eller någon annanstans. Ofta lyckas de nyanlända med detta. Men, om någon inte har ett ordnat boende efter etableringsfasen, kan kommunen inte låta denne bli utan tak över huvudet. Då försöker kommunen hjälpa till med en ny, tillfällig, lösning på boendeproblemet.

Det är inte socialnämndens skyldighet att tillgodose behovet av bostad i allmänhet, ansvaret ligger på den enskilde. Dock finns det enligt rättspraxis situationer där socialnämnden är skyldig att bistå, till exempel om en bostadslös person har speciella svårigheter att på egen hand finna bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. Socialnämnden kan i särskilda fall bevilja bostad som bistånd.

Boendeteamet ”förmedlar inte sociala kontrakt” som SD påstår. Insatsen ”socialt kontrakt” är en biståndsbedömd rehabiliterande insats.

Boendeteamet utreder och bedömer behovet av insatsen utifrån likabehandlingsprincipen: Alla utreds utifrån sina behov utan att diskrimineras.

När det gäller målgruppen nyanlända har socialnämnden valt att arbeta preventivt för att motverka bostadslöshet som kan medföra höga kostnader. Det är att arbeta långsiktigt kostnadseffektivt för kommunens bästa.

Ett annat exempel på boendeteamets preventiva arbete är att arbeta vräkningsförebyggande med stora och små fastighetsvärdar.

Även nyanlända har behov av bostad, så stadigvarande som möjligt för att kunna inlemmas i samhället. Om man skulle låta bli att anpassa insatserna utifrån individuella behov är risken stor att det leder till precis det som Emilia Persson och Johan Wolf oroar sig för: Ökande, kanske skenande kostnader. Arbetslöshet och utanförskap kostar, inte bara i individuella tragedier: det kostar skattepengar.

Ingen nynäshamnare ska ställas på gatan, varken nyanländ eller den som bott här länge. Det är den humanitära, men också ekonomiskt ansvarsfulla politiken som genomsyrar kommunen.

Socialnämnden ska varken verka för att bryta mot lagstadgade skyldigheter eller medverka till så kallad social dumpning. Som socialnämndens ordförande är jag stolt över boendeteamet. Det gör ett mycket bra arbete.

Antonella Pirrone (KD), ordförande för socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel