Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Nynäshamn måste ta sitt ansvar för att bekämpa psykisk ohälsa bland unga"

Lucas Svärd, Clarence Eneroth och Linnea Johansson i KDU skriver i en debattartikel att Nynäshamns kommun behöver bli bättre på att stötta unga personer som lider av psykisk ohälsa.

Mellan 2008 och 2018 fördubblades den psykiska ohälsan bland unga. Varje vecka begår tre svenskar självmord. Antalet unga som skadar sig själva och mängden antidepressiva läkemedel som skrivs ut ökar. Det finns en starkt negativ utveckling när det kommer till den psykiska ohälsan i Sverige.

Redan innan corona stack Sverige ut bland våra grannar, våra unga mår sämre än andra länders. De restriktioner corona innebär kommer leda till att denna trend fortsätter, skolor och andra sociala sammanhang försvinner från ungas scheman och det finns inga tecken på att hemmasittandet kommer ta slut snart.

Psykisk ohälsa är svårt och jobbigt att prata om, särskilt när man är politiker och hellre vill lägga pengarna på andra saker. Men vi måste prata om det. Vi måste uppmärksamma problemet. Och vi måste göra allt vi kan för att bekämpa det. Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem och insatser från nationell nivå är nödvändiga. Det betyder inte att kommunen ska sitta och rulla tummarna, det finns faktiskt saker vi kan göra här, i Nynäshamn, nu.

Nynäshamns unga spenderar en stor del av sin tid i de kommunala skolorna. Det är där kommunen måste börja ta kriget mot den psykiska ohälsan.

Idag när en elev vill söka hjälp för psykiska problem möts de oftast av en ”frånvarande”-lapp. Vi måste skjuta till mer resurser till elevhälsan, det behövs fler kuratorer, assistenter och psykologer i Nynäshamns skolor. Det ska gå att hitta någon behörig att prata om psykisk hälsa med lika lätt som det går att hitta någon att prata om fysisk hälsa med.

Vi kräver en elevhälsogaranti, en elev som uttryckt ett behov av psykisk hjälp eller samtal om psykisk hälsa ska aldrig behöva vänta mer än 24 timmar. Vidare vill vi att elever får ha ett årligt samtal om sitt mående så att vi kan upptäcka psykisk ohälsa så tidigt som möjligt.

Men det räcker inte att bara behandla symptomen för psykisk ohälsa, vi måste gå till botten med varför våra unga mår som de gör. Kartlägg orsakerna till den psykiska ohälsan bland unga i Nynäshamn. Genom att hitta varför unga mår dåligt kan vi arbeta med att inte bara hjälpa de som redan mår dåligt, utan även för att de som idag mår bra ska fortsätta göra det.

Ett krafttag mot psykisk ohälsa kommer kosta pengar, men kommer vara en vinst för kommunen i form av både invånarnas välmående men även i form av skolresultat. En elev som mår bra får bättre betyg. Att bekämpa den psykiska ohälsan kommer alltså hjälpa oss bli en bättre skolkommun och ge våra unga bättre möjligheter i framtiden.

Nynäshamn kan vara den kommun som går först i kampen mot psykisk ohälsa. Vi vill därför att samtliga partier lovar Nynäshamns unga att göra allt de kan för att bekämpa den psykiska ohälsan. Det räcker inte med nollvisioner och tomma ord, nu är det tid att agera.

Clarence Eneroth, ordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) Nynäshamn

Linnea Johansson, vice ordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) Nynäshamn

Lucas Svärd, distriktsordförande Kristdemokratiska Studentförbundet (KSF) Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel