Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Nytt etableringsstöd skapar skolsegregation"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) riktar i en debattartikel kritik mot införandet av ett etableringsstöd för privatdrivna skolor och förskolor.

För att driva sin verksamhet får kommunala och fristående skolor en elevpeng av kommunen. Elevpengen bygger på principen om lika villkor och innebär en fast summa per studerande individ. Om eleven byter skola följer pengen med. Nu har Moderaterna i Nynäshamn röstat igenom ett så kallat etableringsstöd som ges under en femårsperiod enbart till nyetablerade privata skolor.

Stödet snedvrider konkurrensen och missgynnar samtliga redan befintliga skolor, kommunala såväl som fristående.

Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) skriver i en debattartikel i NP 16 december att det inte är driftsformen som är avgörande, utan kvaliteten. Men om målet är att bidra till en förbättrad kvalité så är det rimliga att höja elevpengen. Nynäshamns kommun har idag en elevpeng bland de lägsta i länet och etableringsstödet riskerar att dränera redan befintliga skolor på deras resurser. Allra mest drabbas den kommunala skolan. Om eleverna flyr till de rikare alternativen får rektorn på den kommunala skola en minskad elevpeng men samma lokaler att betala för. Den kommunala skolan kan inte ställa av ett klassrum.

Intäkterna påverkar i sin tur lärarnas löner. Försvinner några elever ur en klass minskas den totala mängden elevpeng medan utgifterna kvarstår för lärarlöner. På så vis kan personalstyrkan komma att krympa ytterligare på våra kommunala skolor. Det blir helt enkelt mindre stöd kvar för elever med särskilda behov eller för material.

Om målet är att skapa fler platser är det också rimligt att höja elevpengen. När en extern aktör ska öppna nytt överväger företaget om det är hållbart i längden att öppna en skola i Nynäshamns kommun. Då ser företaget att etableringsstödet tar slut redan efter fem år och sedan lämnas skolan med en försumbar elevpeng att överleva på. Detta är inte hållbart.

Fler platser är alla politiska partier överens om att vi behöver, men det får inte ske på bekostnad av principen om jämlikhet. Vi måste gå framåt med satsningar som bygger en framtid där barnen har likvärdiga förutsättningar.

Vi borde ha höjt elevpengen för allas gemensamma intresse istället för att satsa på ett etableringsstöd som Alliansen har infört.

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition, Socialdemokraterna i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel