Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Ohederligt av socialdemokrater att inte bekänna partifärg"

Det är ohederligt av Tommy Söderblom, Staffan Holmberg och Sten Ask att vilja dölja att de är socialdemokrater, när de angriper en politisk motståndare, skriver Bernt Wåhleman (L) i ett debattsvar.

Anmäl text- och faktafel

I en lång insändare i NP, där en av undertecknarna är förra kommunfullmäktiges ordförande socialdemokraten Tommy Söderblom ägnar författarna sig åt att i början av artikeln påtala att det är viktigt att kommunmedborgarna får möjlighet att påverka de politiska besluten i vår kommun. De uppmärksammar också problemet med att de politiska partierna har svårt att rekrytera medlemmar, vilket utan tvekan är ett hot mot demokratin. Här kan jag hålla med författarna.

Men sedan avslutas artikeln med ett kraftigt angrepp på det liberala kommunalrådet Daniel Adborn. Det märkliga med artikeln är kanske inte att man angriper en före detta samarbetsparter och numera politisk motståndare utan att man gör det utan att sätta en partibeteckning efter sitt namn på artikeln. Vilket utan tvekan är en vanlig och hederlig åtgärd, inte minst då man ägnar sig att angripa en politisk motståndare. Vilket är motivet till att utelämna S-beteckningen?

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man vill ge intryck av att artikelförfattarna är politiskt neutrala. Är det så, är det utan tvekan falsk marknadsföring. Under hösten har Socialdemokraterna ägnat mycken energi åt att framförallt angripa sin tidigare koalitionspartner Liberalerna. Jag kan förstå besvikelsen, att Liberalerna så att säga bytt sida. För min del som demokrat och liberal anser jag att till en av demokratins viktiga förutsättningar hör att det sker växling vid makten. Efter mer än 100 år av maktinnehav är det knappast en förlust för demokration att en växling har skett i vår kommun.

Jag kan inte låta bli att tolka socialdemokraternas agerande som att det hos Socialdemoraterna finns en helt annan syn på denna del av levande och frisk demokrati än den jag har. När liberalen Daniel Adborn under förra mandatperioden i ett parti som även då hade förhållandevis få mandat ändå kunde väljas till kommunalråd och ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och dessutom vice ordförande i kommunstyrelse var det inte något konstigt, utan helt enligt de politiska spelreglerna.

Nu däremot påstår man att samma parti och samma kommunalråd inte borde ha en sådan position på grund av sina få mandat i kommunfullmäktige. Man kan ju också se på samma fråga utifrån andra utgångspunkter nämligen, att trots Liberalernas få mandat fanns inte bara under förra mandatperioden utan också nu en kompetent politiker som kunde anförtros uppdraget som ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och tillika vice ordförande i kommunstyrelsen.

Så långt jag kan tolka agerandet från Tommy Söderblom med flera så handlar det i första hand om besvikelsen över att inte längre kunna fatta alla viktiga beslut på Arbetarkommunens interna möten när det gäller Nynäshamns kommun och dess framtid.

Bernt Wåhleman (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel