Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Oppositionens agerande kan innebära slutet för Binomen – hyr ut lokaler i Tallbackaskolan"

De fyra allianspartierna M, L, C och KD skriver i en debattartikel om att man vill erbjuda friskolan Binomen nya lokaler i en del av Tallbackskolan i Ösmo. Partierna ifrågasätter också varför den samlade oppositionen tycks vilja motarbeta detta.

Anmäl text- och faktafel

Personal, elever och föräldrar knutna till den fristående skolan Binomen har under en lång tid levt i ovisshet. Lokalen i verksamhetsområdet i Ösmo behöver utrymmas till sommaren 2020 och kommunen har under en tid i samarbete med Binomen försökt hitta en lämplig lokal. Ambitionen från Alliansens sida har varit att hjälpa verksamheten att hitta en lokal, antingen som håller på lång sikt, eller en lösning i två steg.

Efter att ha tittat på ett antal olika lokaler, både privat ägda och kommunalt ägda, som av olika anledningar inte fungerade, så tittade man på lokaler i Tallbackaskolan. När INDV – särskolans individuella program – flyttar till nya större lokaler i Nynäshamn så blir de gamla lokalerna nämligen lediga. Det är då möjligt för fastighetsavdelningen att hyra ut lokalen till Binomen på ett kortare hyresavtal. Det är en lösning som Binomen önskat, och som är möjlig att genomföra till skolstart hösten 2020. Det är även angeläget att så tidigt som möjligt kunna ge besked till både personal och föräldrar vad som kommer att ske nästa år.

När frågan om hyresavtalet nådde miljö- och samhällsbyggnadsnämnden nyligen så ville dock den samlade oppositionen inte godkänna avtalet, utan ville få in synpunkter från barn- och utbildningsnämnden först. Förvaltningen skrev då ihop ett yttrande, som belyser flera olika aspekter, och facken kallades snabbt in för att även få med deras åsikt. När frågan väl nådde nämnden så var det Alliansens ståndpunkt att skicka vidare förvaltningens yttrande till MSN, enligt begäran.

Återigen enades oppositionen – Socialdemokraterna, Sorundanet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet – och yrkade istället avslag till förmån för egna yttranden. Man ville alltså inte skicka vidare förvaltningens yttrande utan helt gå på sin egen åsikt, att inte godkänna hyresavtalet. Man kan ju då undra varför dessa partier ens ville skicka frågan vidare till BUN? Hade det inte varit enklare att de frågade sina partikollegor inför beslutet i MSN?

När frågan diskuterats i ett antal artiklar i NP så har flera partier klivit fram och uttryckt vikten av att rädda Binomen. När nu chansen finns att just rädda Binomen så motarbetar dessa partier det som mycket väl kan vara den enda möjliga räddningen. Blir inte denna lösning av så kommer Binomen med största sannolikhet att få lägga ner verksamheten. En konsekvens som dessa partier mycket väl vet om. Det förvånar därför att de hittills valt att gå denna väg.

Det är trångt i kommunens skollokaler, och de allra flesta har renoveringsbehov, eller behov av att ersättas. Det är inte enkla beslut som behövs fattas, och många gånger finns det både fördelar och nackdelar att överväga. Det finns givetvis nackdelar även här, och osäkerhet kring hur det vardagliga kommer att fungera för verksamheterna på Tallbackaskolan. Men Binomen har nått fram till ett läge där alternativen börjar ta slut.

Alliansen jobbar för att lösa de mest akuta lokalbehoven, och samtidigt jobba med att ta fram en längre plan, och starta processer för att bygga nya lokaler. Det är något som tyvärr tar tid, och det går inte snabbare då oppositionen tar alla tillfällen till att blockera och fördröja.

Alla lokaler behöver användas på bästa sätt för våra barn oavsett om det är kommunal eller fristående verksamhet som bedrivs. Uppskattade verksamheter med hög kvalitet behövs, oavsett driftsform, och vi vill värna om både valfriheten, våra företag, och om våra barn. För barnen som går på Binomen är också våra barn, och vårt ansvar. Vi hoppas verkligen att oppositionen tänker om inför beslutet om ett par veckor, och möjliggör för Binomen att få fortsätta sin verksamhet.

Alliansen i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel