Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Ordväxling om tvärförbindelse visar hyckleri"

Mikael P riktar i en debattartikel kritik mot planerna på att bygga Tvärförbindelse Södertörn.

Angående att Harry Bouveng (M) och Gustav Hemming (C) prioriterar framkomlighet på väg.

Som flera påpekat kan Tvärförbindelse Södertörn tidigast stå klar 2033. Om den ska vara räddningen för väg 225 innebär det att vi får stå ut med bristfällig trafiksäkerhet i minst 12 år till. Det är uppseendeväckande och ett hån mot de som bor längs vägen.

Miljöpartiet och Moderaterna kan säkert debattera huruvida det går att genomföra trafiksäkerhetshöjande åtgärder samt flytta över mer gods till sjöfart och tåg innan 2033, eller om vi helt enkelt får räkna med ett enda stort trafikkaos långt innan dess. Jag vill dock kommentera klimatambitionerna.

Forskare vid Uppsala universitet har räknat ut koldioxidbudgetar för alla regioner i Sverige utifrån Parisavtalet. De visar att Stockholms län kommer att ha förbrukat hela sin budget (som ska räcka till 2045) redan om fem år, om vi fortsätter i nuvarande takt. Den visar också att inrikes transporter står för den största delen av utsläppen.

Även om man, som debattörerna verkar göra, räknar med att det är Miljöpartiets företrädare som kommer att vara tongivande för Sveriges klimatpolitik ända tills 2033, så är det klart att vi inte kommer att nå klimatmålen om vi i praktiken alltid låter andra aspekter, som framkomlighet för biltrafik, väga tyngre.

För någon vecka sedan spreds taggen “#NoMoreEmptyPromises” på sociala medier av barn och ungdomar som är trötta på hyckleriet kring klimatmålen. Det är talande att veckan därpå läsa en debattartikel där politiker håller med om att biltrafik måste minska, men samtidigt vill genomföra stora satsningar som starkt bidrar till motsatsen.

Mikael P

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel