Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Planerade företagsbyn vid Segersäng riskerar att orsaka föroreningar"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) skriver i en debattartikel att flera viktiga frågor är obesvarade i planeringen av ett nytt företagsområde vid Segersäng.

Du tar ett djupt andetag när du kliver ut på din terrass i Segersäng en tisdagsmorgon. Svavelföroreningarna övervinner doften av daggfyllda tall kvistar som du brukade njuta av. Du tar en klunk av ditt kaffe och blundar, men du rycker till av det plötsliga skramlet från fabriken, ljuden dränker kvittrandet från nötväckorna. Din blick spejar bland träden och landar på den gråa byggnaden där borta som reser sig över trädkronorna. Du suckar. Kaffet får drickas inomhus.

”Riv inte vår skog. Vi tackar nej till industriområde. Varför gör ni såhär?” I slutet av september demonstrerade barn och föräldrar utanför skogsdungen där en ny företagsby planeras i Segersäng. På plakaten stod olika budskap varav en fråga: varför gör kommunstyrelsen såhär?

Under kort tid har flera byggprojekt seglat upp som följts av protestvågor. Det är företagsbyn i Segersäng, men det är också bostäder på Trehörningen, mark som säljs för billigare pris än vad tjänstemännen värderar den till i Sorunda, stadsbygge i Ösmo och så har vi hamnen i Nynäshamn där en ny snabbmatskedja skulle eliminera nuvarande kiosker.

Socialdemokraterna håller med om att ytterligare mark för företag behövs i kommunen då det är en förutsättning för att skapa jobb. Men innan kommunen börjar utveckla nya områden måste det finnas en vision. Måste det finnas en folklig förankring. Måste det säkerställas att byggnationen görs på ett klimatsmart sätt.

Utan en helhetsplan blir byggandet ett lapptäcke av idéer utan väsentlig infrastruktur och service, som inte tar hänsyn till varken kommundelarnas identitet eller historia. Spontanitet och effektivitet går inte hand i hand med stadsplanering.

Företagsbyn i Segersäng mer specifikt, har många vita fläckar på kartan. En ny bullerutredning måste göras för att se till att företagen inte stör de boende. Fasader, belysning, färg och höjd måste smälta in i den befintliga miljön.

Den föreslagna lösningen avser att dagvattnet inte kommer att renas lokalt, med risk för att föroreningar hamnar i Muskån och Hammerstaån. Det finns också så kallade sulfidmineraler i delar av berggrunden. Bearbetning av dessa mineraler har ofta lett till svåra luftföroreningar eftersom svavlet avgår i gasform.

I Socialdemokraternas samhällsbyggnadsprogram står bland annat att varje kommundel behöver ha vård och omsorgsboenden och trygghetsboenden. Fler skolor behöver upprättas såväl som gemensamma aktivitetsytor. Vi vill bygga med människan i centrum, tillsammans för människor. I programmet finns en vision för varje kommundels unika miljö som har omarbetats med de boende.

Kommunen tar just nu fram en översiktsplan som ska vara vägledande för de närmsta 30 åren. Innan vi skyndar vidare med ankaraktörer, direktupphandlingar och snabba lösningar, kan vi inte först enas om en gemensam vision för de områden vi utvecklar?

Socialdemokraterna är övertygade om att en sådan vision går att uppnå mellan förtroendevalda och medborgarna.

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel