Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Plantera inte städer på åkermarken"

Kristdemokraterna i Nynäshamn vill inte bevilja planbesked för Kolbottens trädgårdsstad.

När frågan om planbesked låg för beslut vid Kommunstyrelsens senaste sammanträde presenterades ett väl genomarbetat förslag som skulle förändra området kring Kolbotten och Landfjärden på ett påtagligt sätt för all framtid.

En av många viktiga saker för vårt samhälle är en ökad självförsörjningsgrad där bland annat produktiv åkermark spelar en viktig roll. Att producera mat har alltid och kommer alltid vara av högsta prioritet i ett växande samhälle.

Här ser vi naturligtvis att denna typ av frågor som att bygga bland annat fler bostäder och samhällsservice kommer komma i konflikt med att bevara åkermark. En typisk fråga när samhällen byggs ut och måste bedömas från fall till fall.

I utkast till Nynäshamns kommuns kommande översiktsplan tydliggörs vikten att brukningsvärd jordbruksmark ska bevaras och att de gröna näringarna ska utvecklas och bevaras.

Inför beslut i just denna fråga menar vi på att detta inte tagits hänsyn till ifrån projekt Kolbottens trädgårdsstad därav vårt ställningstagande att inte bevilja planbesked.

Vi kristdemokrater vill absolut ge många fler människor möjligheten att leva och verka i vår härliga kommun. Vi kristdemokrater menar att om man i vår samhällsplanering menar allvar med de tre hållbarhetsperspektiven, socialt, ekonomiskt och ekologiskt, så planterar man inte nya städer på åkermark – då lägger man årsring till årsring såväl i tätort som vid gården på landsbygden.

Åkermarken och de gröna näringarna har även en viktig roll för ett mer klimatsmart samhälle.

Att producera närodlat och i så stor utsträckning som möjligt naturskyddat kommer ge möjlighet för konsumenten att både handla närodlat, äta närodlat och minska transporterna för vår mat.

Bygg gärna men plantera inte städer på åkermarken för där skall mat växa även för kommande generationer!

För Kristdemokraterna i Nynäshamn

Bengt-Göran Pettersson, ledamot kommunstyrelsen

Richard Karlsson, ledamot samhällsbyggnadsnämnden

David Öberg, ledamot näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel